Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 263 pregleda
Donacija Dubrovačko-neretvanske županije

'Vukovar zaslužuje pomoć i solidarnost, ali ne trebamo previše kukati'

Donacije mandarina Vukovarsko-srijemskoj županiji
1/4
Foto: Branimir Bradarić
Ovo je već sedma godina da Dubrovačko-neretvanska županija daruje mandarinama Vukovarsko-srijemsku županiju, a ove godine osigurana je donacija od 10 tona voća

Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana Dubrovačko-neretvanska županija osigurala je donaciju od deset tona mandarina za Vukovarsko-srijemsku županiju.  

- Ovo je sedma godina da Dubrovačko-neretvanska županija daruje Vukovarsko-srijemsku županiju mandarinama. To je i znak potpore i prijateljstva. Inače, mi surađujemo već godinama u raznim oblastima. Uključit ćemo se s 100.000 kuna i u obnovu vukovarskog Vodotornja - najavio je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Kao i ranijih godina donirane mandarine bit će proslijeđene udrugama, ali i obiteljima u potrebi. Ravnatelj Caritasa vukovarskog Dekanata fra Vjenceslav Janjić rekao je kako na području njegove župe, koja broji oko 4.600 žitelja, na popisu osoba u potrebi ima 250 Vukovaraca.

- Dubrovnik je, uz Zadar, naš najveći dobročinitelj. Kao ravnatelj mogu im samo zahvaliti na svoj pomoći do sada - rekao je fra Janjić.

Nema toliko gladnih

Ipak, osvrnuo se i na, kako je rekao, pretjerano kukanje koje od grada Vukovara stvara sliku grada slučaja i grada čiji su građani gladni.

- Imam osjećaj da je narod obolio od „kukavitisa“, bolesti koja još nije definirana. Previše kukamo ne razmišljajući da to može proizvesti i kontraefekte. Vukovar radi svega što je proživio svakako zaslužuje pomoć i solidarnost iz Hrvatske i inozemstva, ali ne trebamo pretjerivati. Treba biti realan - rekao je fra Janjić.

Pojasnio je to i kroz primjer pučke kuhinje koja u Vukovaru djeluje već dvije godina. Kada se kretalo u taj projekt, mislilo se kako će se vrlo brzo pronaći 150 Vukovaraca, koji bi se u njoj hranili,  pa bi se tako zaposlile četiri osobe. Međutim, dvije godine kasnije u pučkoj kuhinji hrani se 85 osoba.

- I to je dokaz da u gradu nema toliko gladnih kako se predstavlja - istakao je Janjić.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić zahvalio je na još jednoj donaciji s juga Hrvatske napominjući kako će uskoro doći vrijeme i kada će s istoka Hrvatske slati božićne poklone i u Dubrovačko-neretvansku županiju.