Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Sve je spremno za Advent

Vukovarska božićna čarolija ove se godine odvija u perivoju dvorca Eltz, gdje je postavljeno i klizalište

Adventske svečanosti u Vukovaru se održavaju 23 godine, podsjetio je gradonačelnik Ivan Penava
Foto: Branimir Bradarić
Direktorica TZ-a Vukovar Marina Sekulić kazala je da su proteklih mjeseci pripremili i popunili program ovogodišnjeg Adventa, od čega se zbog epidemiološke situacije moralo odustati i prilagoditi situaciji.

Pod sloganom “Radost, bez obzira na sve” Grad Vukovar, Turistička zajednica Grada Vukovara i Gradski muzej organiziraju i ove godine Advent u Vukovaru. Najveća novost ovogodišnjih događanja vezanih za Advent je promjena lokacije pa će se tako ugođaj predbožićnog vremena dogoditi u perivoju dvorca Eltz.

ADVENT U VINKOVCIMA Sve će biti prilagođeno epidemiološkim mjerama

Prilagodba mjerama

Iz grada najavljuju da će na novoj lokaciji, s novim klizalištem i posebnim blagdanskim uređenjem, nastojati održati duh Božića i u ovim teškim vremenima. Zbog epidemije koronavirusa ove godine Advent će se održati u promijenjenim okolnostima i s prilagođenim sadržajem, kako bi se poštovale preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u skladu s trenutačnom epidemiološkom situacijom.

– Ove godine odlučili smo se za ovu prekrasnu lokaciju s pogledom na Dunav te smo ovdje postavili i novo gradsko klizalište uobičajenih dimenzija. Ako se ova lokacija pokaže dobro prihvaćenom, planiramo je zadržati i za buduće advente. Vjerujemo da će je Vukovarci vrlo brzo i lako prihvatiti jer je zbog cijelog ambijenta dvorca, pogleda na Dunav i rasvjete ova lokacija zaista prekrasna i primjerena adventu – rekao je gradonačelnik Ivan Penava, podsjećajući kako se adventske svečanosti u Vukovaru održavaju 23 godine. Dodao je i da su ove godine pripremali kao novost i postavljanje sanjkališta, koje je trebalo biti na uzbrdici uz Dunav, ali se zbog iščekivanja najnovijih mjera Stožera za civilnu zaštitu RH za sada odustalo od toga.

uoči blagdana U Opatiji postavljen adventski vijenac

– Željeli smo najmanjim Vukovarcima osigurati mjesto na koje mogu doći tijekom školskih praznika, družiti se na svježem zraku i baviti klizanjem i sanjkanjem. Trenutačno su obje aktivnosti pod upitnikom, no ipak se nadamo kako će, poštujući epidemiološke mjere, Vukovarci moći uživati u zimskim radostima, popiti kuhano vino ili čaj te se susresti na otvorenoj, ukrašenoj lokaciji – rekao je Penava dodajući da ipak sva događanja vezana za Advent ovise o epidemiološkim mjerama i odlukama Stožera tako da su sva pod znakom pitanja. O svakoj promjeni građani će biti na vrijeme obaviješteni.

Direktorica TZ-a Vukovar Marina Sekulić kazala je da su proteklih mjeseci pripremili i popunili program ovogodišnjeg Adventa, od čega se zbog epidemiološke situacije moralo odustati i prilagoditi situaciji. Planirano je 15 koncerata, vožnje kočijom, božićnim vlakićem, putničkim brodom Magenta, radionice, božićni sajam… Bilo je planirano i postavljanje ledenog tobogana i još mnogo toga.

Izložba anđela u muzeju

– Nažalost, zbog situacije morali smo otkazati sve ove sadržaje, međutim u ovom prekrasnom prostoru dvorca Eltz, koji će obući blagdansko ruho, ipak će se dogoditi božićna čarolija. Advent će biti drugačiji, no ne i manje privlačan. Imat ćemo ledenu bajku na klizalištu, a ugođaju će pridonijeti i jaslice, iako ove godine ipak ne žive. Bit će postavljena i instalacija srijemskog božićnog sela i izložba anđela u Gradskom muzeju.

umirovljenici POMOĆ ZA BLAGDANE Božićnice za 3400 umirovljenika

Uživat ćemo i u nekoliko svjetlosnih instalacija – od stabla okićenog sto godina starim fenjerima do svjetlosne bajke i bojenja svjetlom u prigodnim motivima zgrade galerije Oranžerija u posljednjem vikendu adventa. Središte grada i prilazne ulice dodatno će se okititi, a s Radničkog doma odzvanjat će božićna glazba kojom ćemo popuniti božićni ugođaj, kojega ni ove godine neće nedostajati u našem gradu – rekla je Sekulić. Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić predstavila je 23. Vukovarske adventske svečanosti koje se održavaju pod motom „Vukovar – simbol hrvatskog zajedništva“.

– Vukovarskim adventskim svečanostima prikazujemo tradicijske običaje vezane za period od prve nedjelje adventa pa do Božića. Tijekom svih ovih godina ugostili smo velik broj KUD-ova iz svih krajeva Hrvatske. Program svečanosti zadržat će sve tradicijske točke, ali uz poštivanje propisanih mjera – rekla je Marić.