Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
varaždinska županija

Za 80 projekata u turizmu 193.400 eura bespovratnih potpora

Pine Hill
1/3
Foto: Varaždinska županija
Uz četiri postojeće uvedena je i nova mjera, za obnovu arhitektonske ruralne baštine, a javni poziv bio je jedini u Hrvatskoj na koji su se mogli prijaviti i budući iznajmljivači, uz uvjet da do kraja godine registriraju svoj objekt

Bazgu smo proučili u svakom pogledu, pa i kad je u pitanju njezina povijest. Puno je mitova i legendi, ali i zanimljivosti vezano uz nju. Primjerice, mnogi i ne znaju da je najjači štapić Harryja Pottera baš od bazge, otkrila je Andreja Bader u atriju Županijske palače gdje su potpisani ugovori za 80 projekata u turizmu koje će Varaždinska županija poduprijeti u ovoj godini.

Velik interes turista

Andreja se na OPG-u Štefanec u Selniku kod Maruševca posljednjih 12 godina bavi uzgojem bazge, po čemu je to gospodarstvo jedinstveno u Hrvatskoj. Potporu su dobili za uređenje kušaonice bazge na otvorenom, a taj je projekt jedan od najbolje ocijenjenih po Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu u 2024., za što će iz županijskog proračuna biti dodijeljeno rekordnih 193.400 eura.

– Veseli nas što brojke u turizmu i dalje rastu. Nakon što smo prošle godine ostvarili rekordnih 246.000 noćenja, u prvih pet mjeseci ove godine ponovno obaramo rekorde, ostvareno je 12 posto više noćenja. To govori o interesu turista za Varaždinsku županiju i upravo zbog toga nizom potpora i to potičemo. Iznosi nisu veliki, ali su znak podrške, da cijenimo i vrednujemo rad. Naš je cilj da do 2030. godine dođemo do milijun noćenja. Visoko je postavljen, ali siguran sam da ga možemo ostvariti. Upravo zbog toga Županija priprema niz projekata i investicija u kulturno-turističku infrastrukturu i zaštitu okoliša. Kao što je poznato, projektiramo pet prezentacijskih centara uz bitne lokalitete, a plan je da u sljedećih godinu dana Ivanščicu, Strahinjčicu, Ravnu goru i Maceljsko gorje zaštitimo kao park prirode, što će biti dodatan poticaj turistima da dođu u našu županiju – rekao je župan Anđelko Stričak.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen napomenuo je da su i ove godine ciljevi Javnog poziva bili unapređenje turističke ponude, cjelogodišnje poslovanje turističkih objekata, uvođenje nove turističke ponude na poljoprivrednim gospodarstvima kao što su izletišta, kušaonice i slično, razvoj interaktivnih, vizualnih i umjetničkih atrakcija i, naravno, registracija novih smještenih kapaciteta.

– Ove godine smo prvi krenuli s mjerom za obnovu ruralne arhitektonske baštine, a ovaj naš javni poziv je ujedno jedini u Hrvatskoj na koji se mogu prijaviti i budući iznajmljivači, uz uvjet da do kraja tekuće godine registriraju svoj objekt. Povjerenstvo ove godine nije imalo lagan posao, jer su pristigle 132 prijave, a za 80 projekata odobreno je 193.400 eura bespovratnih potpora, što je 20.860 eura više nego prošle godine. Za postojeće iznajmljivače odobreno je 113.000 eura, za dopunu postojeće poljoprivredne djelatnosti 15.000 eura, kao i za dodatne turističke atrakcije. Za poduzetnike početnike odobreno je 30.400 eura, a za obnovu ruralne arhitektonske baštine 20.000 eura. U posljednjih šest godina, otkad se raspisuje javni poziv, ukupno je dodijeljeno gotovo milijun eura bespovratnih potpora za 460 projekata – rekao je pročelnik Majhen.

Obnova ruralnih kuća

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ posebno je istaknuo novu mjeru, dodjelu potpora za obnovu ruralne arhitektonske baštine.

– Ruralne kuće na našem području itekako su važne, jer su mamac za turiste. Najčešće su u lošem stanju i za njihovu obnovu potrebna su ogromna sredstva. Zahvaljujem i čestitam onima koji su se odlučili ići u unapređenje i preuređenje takvih objekata, koji su jedna od naših prednosti budući da u drugim krajevima nemaju takvu kulturnu baštinu – naveo je Mališ.

Potpora za obnovu kuće stare više od 200 godina u mjestu Križanče kod Cestice dodijeljena je Tamari Banfić, rodom iz Otoka Virja. Studentica je završne godine medicine u Grazu, kamo se preselila kao četverogodišnjakinja, a danas je trudna i čeka blizance.

– Moj partner Leonard i ja zaljubljeni smo u cestički kraj u kojem smo oboje odrasli, a posebno cijenimo kulturnu baštinu. Zbog toga želimo obnoviti kuću koja se nalazi na granici sa Slovenijom, a bila je dio crkvenog posjeda. Planiramo je iznajmljivati za odmor svima koji se žele opustiti u prirodi jer na tom brijegu raste jako puno ljekovitih biljaka. Željeli bismo pokazati kako su u ovom kraju živjeli naši preci, pa sve planiramo upotpuniti i domaćim životinjama – rekla je Tamara Banfić i zahvalila Županiji na dodjeli bespovratnih potpora.

VARAŽDINSKA županija Županijska palača na jedan je dan bila centar 'crnog zlata' storyeditor/2024-05-16/1_world_skills_2024_strojarska_i_prometna__3_.jpg Održano državno natjecanje učenika strukovnih škola "WorldSkills Croatia 2024" Učenici iz Varaždinske županije osvojili 29 posto svih zlatnih medalja storyeditor/2024-05-18/udruge_ugovori_varazdinska_zupanija_2024__1_.jpg 251 program udruga će u Varaždinskoj županiji biti provedeni ove godine Rekordna izdvajanja za udruge civilnog društva, čak 721.755 eura