"Ali mast ova ne samo da je dobra za goreti, već i za jelo; ljudi se njome služe kao i maslacem, seljanke od bučinih koštica prave i gibanicu, pa je verlo dobra..." – stoji u članku napisanom 1854. godine u kojem se prvi puta opisuje lokalna proizvodnja bučinog ulja u Biškupcu. A potvrda kvalitete bučinog ulja, što su već tada naši stari znali, jesu i 6. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe-Adria i već 13. Izložba bučinih ulja Hrvatske održane u Županijskoj palači. Ovogodišnji šampion izložbe je Christoph Jamer iz Austrije.
Odlična organizacija
– Uzgojem buče i proizvodnjom bučinog ulja bavim se već 20 godina. Prije četiri godine tu sam osvojio zlatnu medalju, ali uz stalna poboljšanja, na čemu radimo permanentno, ove sam godine uspio osvojiti titulu šampiona – izjavio je Jamer pohvalivši organizaciju izložbe, za što su zaslužni Varaždinska županija sa Savezom Alpe-Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota.
– Dojmovi su izvanredni, fantastični, radi se o jedinstvenoj izložbi, što je za mene mala senzacija. Na području ovih zemalja proizvođači rade zaista vrhunska ulja i trude se iz godine u godinu biti što bolji – zaključio je šampion izložbe.
Njemu te svim osvajačima zlatnih medalja priznanja je uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
– Vidjeli smo ovdje predani rad hrvatskih poljoprivrednika, izrazito visoku kvalitetu proizvoda od buče, ne samo ulja, nego i drugih, što govori o angažmanu hrvatskih poljoprivrednika. Mi ćemo u ovom mandatu uložiti 3,8 milijardi eura u hrvatsku poljoprivredu, težiti samodostatnosti i davati potporu brojnim proizvođačima ovdje na sjeveru, kao i u drugim krajevima Hrvatske – naglasio je premijer.
Župan Anđelko Stričak zahvalio je svim proizvođačima bučinih ulja na dugoj tradiciji, znanju i trudu u obradi tla, kao i proizvodnji i preradi sjemenki te stalnim ulaganjima u znanje i tehnologiju.
– Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što je Varaždinska županija i ove godine domaćin ove jedinstvene međunarodne izložbe posvećene isključivo bučinom ulju. Prostor Alpe-Adria tradicijski, gospodarski i životno nas povezuje već više od 200 godine, gdje baštinimo zajedničku kulturu i tradicijske proizvode. Jedno od njih je i bučino ulje. Ova je jedinstvena izložba gdje srednja Europa dolazi u naš kraj, u našu županiju i na jedan dan postajemo centar "crnog zlata" – rekao je župan Stričak, naglasivši kako županija kontinuirano potiče razvoj poljoprivrede potporama, edukacijama te promocijom.
Tržište ih cijeni
– Varaždinska županija tijekom godine raspisuje niz javnih poziva kako bi pomogli našim OPG-ovcima ne samo u razvoju njihove proizvodnje, već da postanu što više vidljiviji i cjenjeniji na tržištu. Da idemo dobrim smjerom pokazuju i podaci da se naši poljoprivredi proizvođači s natjecanja uvijek vraćaju s medaljama, što govori o kvaliteti njihovih proizvoda. Ujedno naše Varaždinsko bučino ulje, na koje smo posebno ponosni, od lani je zaštićeno i na europskoj razini. Veseli me što naša poljoprivredna proizvodnja raste, što raste broj dolazaka turista koji sve više traže naše autohtone proizvode. Stoga će Varaždinska županija i dalje biti podrška svojim poljoprivrednim proizvođačima – naglasio je župan Stričak.
Ove godine zaprimljeno je 166 uzoraka bučinih ulja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke od kojih je 131 deklarirano kao djevičansko, a 35 kao hladno prešana bučina ulja. Članovi Ocjenjivačke komisije istaknuli su visoku kvalitetu bučinog ulja.
– Dodijelili smo 24 zlata, 11 u kategoriji hladno prešanih i 13 u kategoriji djevičanskih ulja, te 91 srebro i 21 broncu, a dva su ulja osvojila maksimalnih 35 bodova. Sve to govori da kvaliteta ulja raste iz godine u godinu, što je rezultat i znanstvenih skupova koje Varaždinska županija organizira, ali i stalne suradnje proizvođača sa strukom – rekla je voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i POU iz Bioinstituta Čakovec.