Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Realizacija programa 'Pokloni mi osmijeh'

Za brigu 300 starijih i nemoćnih osoba na dvije je godine zaposleno 50 žena

Zapošljavanje žena u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Žene će dobiti i bicikl kao prijevozno sredstvo, a svako kućanstvo po 200 kuna namijenjenih kupnji kućanskih potrepština

Uručivanjem ugovora za posao u Vukovaru je i službeno počela provedba projekta „Pokloni mi osmijeh“, koji se odvija u sklopu programa „Zaželi“ koji provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Vrijednost projekta iznosi 7,5 milijuna kuna i u cijelosti ga financira Europski socijalni fond.

Dječji vrtić Vukovar Ispunjava se anketa Dvosmjenski rad u vukovarskim vrtićima

Starije od 50 godina

– Vukovar je četvrti grad u Hrvatskoj i prvi u županiji po iznosu koji smo kroz ovaj projekt uspjeli povući iz Europskog socijalnog fonda. Realizacijom projekta ne samo da smo osigurali posao tijekom dvije godine za 50 žena nego i svakodnevnu i kvalitetnu skrb za 300 starijih, nemoćnih i socijalno ugroženih osoba s područja grada koji vrlo često žive sami – rekao je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček dodajući kako su projektom obuhvaćene sve starije i nemoćne osobe koje Grad Vukovar ima u svojoj evidenciji.

Podsjetio je i kako je projektom predviđena dodatna edukacija žena kako bi ih se dodatno pripremilo za tržište rada nakon isteka ugovora. Uz to će dobiti i bicikl kao prijevozno sredstvo, a svako kućanstvo po 200 kuna namijenjenih kupnji kućanskih potrepština.

Žene koje su dobile posao prema odredbama projekta morale su imati status dugotrajno nezaposlenih osoba, da su starije od 50 godina i sa završenom najviše srednjom stručnom spremom.

– Ovo mi je možda i zadnja prilika za posao prije mirovine. Slala sam brojne zamolbe, išla na razgovore, ali sam deset godina nezaposlena. Sve je manje posla, a sve više godina. Ovaj posao mi prije svega znači da ću imati redovitu plaću svaki mjesec, a usto volim raditi tako da neće biti problema – rekla je Jasmina Posanović, koja je jedna od 50 Vukovarki koje su dobile posao u sklopu ovog projekta.

Pčelarski dani u Vinkovcima Započeli 15. Pčelarski dani u Vinkovcima 'Cijena meda kreće se od 14 do 16 kn po kg, to nam ne pokriva ni troškove proizvodnje'

Pročelnica Zavoda za zapošljavanje u Vukovaru Jasna Kolar kazala je kako u realizaciji projekta osim dugotrajno nezaposlenih žena starijih od 50 godina sa završenom najviše srednjom školom poseban je naglasak u projektu stavljen na žene žrtve obiteljskog nasilja, pripadnice romske nacionalne manjine, azilantice, beskućnice, liječene ovisnice…

Minimalna plaća

U realizaciji projekta sudjeluje i Centar za socijalnu skrb koji je imao ulogu odrediti krajnje korisnike koji će primati uslugu pomoći novozaposlenih žena. I Vukovarka Vera Orešković, inače samohrana majka troje djece, jedna je od žena koje su dobile posao za koji će primati minimalnu plaću. –Iznimno sam sretna što sam dobila ovaj posao i što ću tijekom dvije godine imati redovitu plaću. Vjerujem da sam jedna od žena koja baš voli ovakve poslove. I sama sam tijekom godina uvijek pomagala starijim osobama koliko god sam to mogla tako da mi ništa neće biti teško. Upute za rad i pravila sređivati ćemo u hodu. Važno mi je i što ću biti blizu djece kako bi im mogla pomoći ako zatreba – rekla je Orešković.

krave Udružilo se 15 poljoprivrednih gospodarstava iz tri županije Proizvođači goveđeg mesa osnovali zadrugu Panonija beef