Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
krapinsko-zagorska županija

Za Crveni križ i Maticu umirovljenika 790 tisuća kuna

Za Crveni križ i Maticu umirovljenika 790 tisuća kuna
1/3
Foto: Krapinsko-zagorska županija
Društvo Crvenog Križa naše županije je jedno od najboljih u Hrvatskoj. Pregovaramo i o kupnji prostora koji bi bio baš za rad županijskog Crvenog križa i vjerujemo da ćemo taj posao realizirati do kraja godina, naglasio je župan Željko Kolar

U Krapini su potpisani ugovori o sufinanciranju rada Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije i Matice umirovljenika KZŽ.

Krapinsko-zagorska županija ove je godine za sufinanciranje rada Matice umirovljenika KZŽ u proračunu osigurala 400 tisuća kuna, a za Društvo Crvenog križa KZŽ 390 tisuća kuna. Ugovore su preuzeli ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović i zamjenica predsjednika Matice umirovljenika KZŽ Zdenka Grilec, koje im je uručio župan Željko Kolar te istaknuo kako su ova dva potpisivanja ugovora bitnija nego što se na prvi pogled čini. 

Godišnji sastanak ravnatelja društava Crvenog križa Hrvatske OPATIJA Godišnji sastanak ravnatelja društava Crvenog križa Hrvatske

- Kad govorimo o Matici umirovljenika govorimo o našim roditeljima, djedovima i bakama koji su pošteno odradili svoj radni vijek no nažalost poštena mirovina u Hrvatskoj je ispod 40 posto u odnosu na prosječnu plaću. U Krapinsko-zagorskoj županiji je prosječna plaća bez obzira na sve gospodarske pokazatelje jedna najnižih u Hrvatskoj. Naše sufinanciranje Matici je poticaj da mogu biti aktivni i da vode brigu o svojim članovima i o onima koji su najlošijeg mirovinskog stanja i provode svoje aktivnosti - rekao je župan Kolar.

- Društvo Crvenog Križa naše županije je jedno od najboljih u Hrvatskoj, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina uvijek je na prvom ili drugom mjestu po darivanju krvi u Hrvatskoj. Vrlo su aktivni, to su pokazali i nedavno kad smo imali ekološki incident i zagađenje vode u Loboru, gdje je Crveni križ odmah reagirao i išli su dijeliti pitku vodu. Opremanje samog Crvenog križa je na izuzetno visokoj razini. Pregovaramo i o kupnji prostora koji bi bio baš za rad županijskog Crvenog križa i vjerujemo da ćemo taj posao realizirati do kraja godina. Onda ćemo rebalansom proračuna osigurati dodatna sredstva da se kupi taj prostor i tim dodatnim prostorom imali bismo maksimalne uvjete za rad. U pripremi smo jednog velikog projekta, važnog za širu društvenu zajednicu, međutim, dok ne zatvorimo tu priču s njim nećemo izlaziti u javnost. Kad će biti vrijeme za njega, vjerujem da će ga naša zagorska javnost itekako s odobravanjem podržati - zaključio je župan Kolar.

Vlatko Jelenčić Jelenčić predsjednik županijskog Crvenog križa

Potpredsjednica Matice umirovljenika KZŽ Zdenka Grilec kazala je da joj je velika čast što preuzima ovaj ugovor. 

- Moram reći da je Matica umirovljenika naše županije jako aktivna. Trudimo se da umirovljenicima uljepšamo dane, organiziramo razne sportske susrete, vježbanje, razne tečajeve, zabave, izlete i slično. Borimo za prava umirovljenika, ali se malo tih naših prava u zadnje vrijeme ispunjava, jer ova Vlada nema puno razumijevanja za nas. Ima jako puno umirovljenika s mirovinom nižom od 1500 kuna, naročito u našoj županiji, jer se većinom u mirovinu išlo iz tekstilne industrije, gdje su bili mali osobni dobici - rekla je Grilec.

Ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović zahvalio je Županiji što, osim onih zakonski utvrđenih 0,7 posto, financira i dodatni iznos. 

- Sredstva ćemo utrošiti za unaprjeđivanje razvoja šest naših gradskih društava Crvenog križa, kojima ćemo dodijeliti donacije za kapitalne investicije. Osim toga, vršit će se edukacija djelatnika i volontera vezano uz sve naše djelatnosti. Vršit će se pripremna edukacija i nabava za zaštitu i spašavanje i za krizne situacije, ali isto tako nećemo zaboraviti na informatizaciju Društva Crvenog križa, kao i obilježavanje Dana darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj, kada imamo dodjelu svečanih priznanja za naše darivatelje. Jedno smo od boljih društava u Hrvatskoj, po brojnim djelatnostima koje provodimo, te po darivanju krvi - rekao je Šimunović.

zavod za zapošljavanje Skrb o starijima Projektom 'OsnaŽENA' zaposlili 35 žena