Izbornik
Naslovnica Županije
Djeca, roditelji i učitelji sretni

Za gradnju Područne škole Dubranec 2,8 milijuna eura

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA dodijelila je Velikoj Gorici putem javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom ugovore vrijedne 2,9 milijuna eura
Foto: Zagrebačka županija
U idućih mjesec dana trebali bi krenuti radovi, a rok izvršenja je 200 radnih dana. Mi smo priželjkivali da škola bude dovršena do jeseni, ali to u ovome trenutku nije realno, izjavio je gradonačelnik Ačkar

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručio je gotovo 2,9 milijuna eura vrijedne ugovore gradonačelniku Velike Gorice Krešimiru Ačkaru za izgradnju novog objekta Područne škole Dubranec i konstruktivnu obnovu društvenog doma MO Kozjača.

Riječ je o ugovorima dodijeljenima putem javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije.

Već 26 ugovora
– Od gotovo 2,9 milijuna eura, 2,8 milijuna eura osigurano je za izgradnju Područne škole Dubranec, dok je za troškove obnove Društvenog doma Kozjača dodijeljeno 82.500 eura – rekao je Kožić dodavši da je od travnja prošle godine, kada je Zagrebačka županija raspisala javni poziv za obnovu javnih zgrada, do danas potpisano 76 ugovora ukupne vrijednosti 17,5 milijuna eura.

– Od tog iznosa za područje grada Velika Gorice dodijeljeno je 26 ugovora u vrijednosti od gotovo 4,7 milijuna eura – naglasio je župan te zahvalio Vladi RH na pomoći bez koje obnova ne bi bila moguća.

I velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar zahvalio je Vladi te Zagrebačkoj županiji i najavio početak radova na gradnji područne škole.

– U idućih mjesec dana trebali bi krenuti radovi, a rok izvršenja je 200 radnih dana. Mi smo priželjkivali da škola bude dovršena do jeseni, ali to u ovome trenutku nije realno. No najvažnije je da su sredstva osigurana i da ćemo svi zajedno posjetiti Dubranec kad se otvori nova škola – izjavio je gradonačelnik Ačkar.

– Gradnja škole bit će u cijelosti financirana ovim sredstvima, a u sklopu škole bit će izgrađen i dječji vrtić – pojasnio je Ačkar te zahvalio ravnateljici matične škole OŠ Eugena Kvaternika Moniki Brleković i voditeljici PŠ Dubranec Ireni Meštrović, mjesnom odboru i udrugama koje su u ovome periodu djeci omogućili dostojne uvjete za školovanje u vatrogasnom domu u Bukovčaku.

– Djeca, roditelji, učitelji, svi smo sretni i u matičnoj i područnoj školi jer je potpisan ugovor – rekla je ravnateljica OŠ “Eugen Kvaternik” Monika Brleković, dok je voditeljica PŠ Dubranec Irena Meštrović podsjetila kako je područna škola izgrađena 1958. godine.

– U školi trenutačno imamo 33 učenika, a ove godine upisali smo 10 prvašića – rekla je Meštrović najavivši kako se na jesen očekuje od 17 do 19 prvašića.

Obnova Društvenog doma
Drugi potpisani ugovor odnosi se na dodjelu sredstava u iznosu od 82.532,59 eura za sanaciju štete od potresa na Društvenom domu MO Kozjača. Ova financijska potpora omogućit će obnovu objekta koji je pretrpio znatna oštećenja tijekom nedavnih potresa. Društveni dom je ključno središte okupljanja i mjesto susreta za mještane, stoga je obnova ovog objekta od izuzetne važnosti za revitalizaciju društvenog života u Kozjači.

– Nadam se da će djeca i roditelji biti zadovoljni i želja nam je da i djeca u ruralnim sredinama imaju uvjete kao i djeca u gradovima. Rekao bih da su to znatna sredstva. Poziv za dodjelu sredstava za obnovu od potresa raspisan je u travnju prošle godine i dosad smo potpisali 76 ugovora, vrijednih 17,5 milijuna eura. Velikoj Gorici je pripalo 4,7 milijuna eura od ukupnog iznosa – istaknuo je župan Stjepan Kožić.

U gradskoj upravi je na inicijativu gradonačelnika Josipa Miškovića održan sastanak na kojem su uz gradske stručne službe sudjelovali i predsjednici vijeća mjesnih odbora Gornja Gračenica i Potok te predstavnici Hrvatskih voda Problem s poplavama Tražimo rješenja za problem odvodnje u našim naseljima Za rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije te uređenje sanitarnog prostora u podrumu zgrade te škole predviđa se iznos od 60.000 eura Izmjene plana nabave Još jedna škola ide u jednosmjensku nastavu, a planira se i veliki rotor TRADICIJA bibliobusa u gradu Bjelovara, ali i na području velikog dijela Bjelovarsko-bilogorske županije, duga je 51 godinu, a bjelovarska knjižnica nastavit će je i s novim vozilom Novo vozilo bjelovarske knjižnice Dvije tisuće knjiga za bibliobus koji će pokrivati većinu županije