Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Općina Rugvica zahvaljujući svojoj infrastrukturi privlači sve više poslovnih investitora

Za izgradnju prometnica u zoni Rugvica-sjever 9,3 milijuna kuna

Općina Rugvica
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Tvrtka Bajkmont na području općine gradi novo postrojenje na parceli od 52 tisuće četvornih metara

Općini Rugvica dodijeljeno je 9,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a sredstva će se iskoristiti za izgradnju prometnica s komunalnom i ostalom infrastrukturom u Poduzetničkoj zoni Rugvica-sjever. Upriličena je, naime, nedavno svečanost dodjele odluka o financiranju u okviru poziva “Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona” za 46 gradova i općina, a poziv je bio namijenjen za infrastrukturno opremanje poduzetničkih zona s ciljem poboljšanja njihove kvalitete i usluga koje pružaju.

Centar će biti u Eko-zoni Nemetin ZA VOĆE I POVRĆE RDC je vrijedan 98,3 milijuna kuna

Jako dobri rezultati

Ovim ulaganjem Općina osigurava još kvalitetniju poduzetničku infrastrukturu koja će, vjeruje načelnik Mato Čičak, unaprijediti poslovnu klimu. – Cijela investicija vrijedna je 15,6 milijuna kuna. Riječ je o jednoj od najvećih investicija koja će biti započeta na području Rugvice. Vjerujem da će ova investicija biti pokretač još većeg dolaska poduzetnika i privrednika u našu općinu – rekao je načelnik Čičak. Nova bespovratna sredstva koja su se slila u općinsku blagajnu nastavak su dobrog povlačenja novca, koja se nude u raznim fondovima. Na području općine dogovoreni su, naime, EU projekti vrijedni 181,1 milijun kuna, od čega bespovratna sredstva EU iznose 126,3 milijuna kuna, dok ukupna bespovratna sredstva iznose 129,4 milijuna kuna.

– Mislim da smo jedni od vodećih po povlačenju sredstava. I ovim putem zahvaljujem jednom mladom timu koji radi na tim projektima i niže jako dobre rezultate. Europska sredstva treba iskoristiti, jer to je ključno za razvoj svih naših sredina, uključujući i Rugvicu – zaključio je Čičak. Općina Rugvica posljednjih je godina prepoznata kao općina koja zahvaljujući svojoj infrastrukturi u poduzetničkim zonama privlači sve više investitora. Jedan od njih je tvrtka Bajkmont, koja na području općine gradi novo postrojenje na parceli od 52 tisuće četvornih metara. Ondje će se nalaziti tvornica od 12 tisuća kvadrata te upravna zgrada od dvije tisuće kvadrata. Ova se tvrtka specijalizirala za izgradnju čeličnih konstrukcija za građevinu i industriju, pri čemu 70 posto svojih proizvoda izvozi.

– Trenutačno radimo muzej u Washingtonu i Los Angelesu, novu sortirnicu otpada u Parizu, dok na jugu Francuske radimo projekt nuklearne fuzije. Također, za njemačko i francusko tržište radimo dijelove za željezničke vagone – upoznao nas je s radom tvrtke komercijalni direktor Bajkmonta Miroslav Bajkovec. U tvornici u Rugvici planira pokrenuti proizvodnju sa 130 ljudi u startu, a cilj je povećanje do još 12 zaposlenika.

Po završetku radova poduzetnicima će na raspolaganju biti potrebna infrastruktura PROJEKT OD 5,6 MILIJUNA KUNA Radovi u Poduzetničkoj zoni primiču se kraju

– Završetkom ove investicije na jednom ćemo mjestu imati projektiranje, proizvodnju i isporuku gotovih proizvoda – rekao je Bajkovec. Pohvalio je i načelnika Matu Čička, koji im je izašao u susret.

– Ovo je jako lijepa stvar koja sada polako dolazi svome kraju. Sretan sam kada se u mojoj Rugvici otvaraju tvornice koje izvoze, jer to je ključno za razvoj naše zemlje – kazao je načelnik Čičak otkrivši kako Općina ima najava za nove investicije.

– Mi smo se prije pet godina odlučili da ćemo se prilagoditi poduzetnicima, a ne oni nama. Upravo to sada pokazuju rezultati, a zadovoljstvo poduzetnika koji tu sada rade čini nas ponosnima – poručio je načelnik Rugvice.

Svečanom sjednicom županijske Skupštine obilježen je Dan Virovitičko-podravske županije PROJEKT SLAVONIJA Europskim novcem obnavljaju dvorce, ali i grade sustave navodnjavanja

Pozivi ministarstva

Tvrtka Bajkmont prošle je godine od Ministarstva gospodarstva dobila i bespovratna sredstva za projekt “BAJKMONT Steel Structure Industry“ u ukupnom iznosu od 53,3 milijuna kuna, od čega 14,6 milijuna kuna čine bespovratna sredstva. Sveukupno je odlukom ministarstva podijeljeno gotovo 25 milijuna kuna za 20 projekata tvrtki poput Adrian Travel, Luvis projekt, Zlatarske radione Križek, Polymachine...

– Do sada smo poduzetnicima isplatili oko 2 milijarde kuna europskih sredstava. Očekujem da ćemo tijekom rujna raspisati posljednja dva poziva, a svakako moram istaknuti kako smo prije dva tjedna krenuli i s natječajem “Inovacije u S3 područjima”, ukupne alokacije čak 634 milijuna kuna, koji će biti otvoren sve do 15. studenog – rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat te dodao da će se u suradnji s drugim ministarstvima pokušati osigurati dodatna alokacija za poduzetnike unutar prioritetnih osi 1 i 3.