Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Ministrica kulture na radnom sastanku

Za kulturu 13% županijskog proračuna

Ministrica kulture u Zadarskoj županiji
Foto: Zadarska županija
Župan je uputio na zadarsko zaleđe u kojem je ispisana povijest Hrvata i gdje bi se, uz pomoć ministarstva, proširila turistička ponuda

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima je boravila u radnom posjetu Zadru. Sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima razgovarala je o temama vezanim uz ustanove u kulturi kojima je osnivač županija te o programiranju projekata za sljedeće financijsko razdoblje proračuna EU.

Festival smokava Festival smokava 13. i 14. rujna Dva dana uživancije u delicijama od smokava

Župan Longin ukazao je na problem osnivačkih prava i financiranja Narodnog muzeja i Kazališta lutaka Zadar. Naime, ustanove u cijelosti financira županija. Posebno je to vidljivo u činjenici da je županija osnivač Narodnog muzeja Zadar, a grad Zadar jedini je veći grad u Hrvatskoj koji nema svoj muzej.

Ukazao je i na činjenicu da 13% izvornih prihoda proračuna županije odlazi na programe u kulturi. Ministrica je istaknula da se, iako novi Zakon o muzejima ne uređuje vlasništvo, ugovornim obvezama i dogovorom mogu preraspodijeliti osnivačka prava, odnosno vlasništvo.

Župan Longin ukazao je i na vrijedne resurse u zadarskom zaleđu u kojem je ispisana povijest Hrvata i koje bi se uz pomoć ministarstva moglo revitalizirati usmjeravanjem turizma prema Ravnim Kotarima i Bukovici.

Župan Božidar Longin u društvu Mihe i Šime Fantele, svjetskih jedriličarskih prvaka u klasi 49-er Svečani prijam za svjetske prvake u jedrenju braću Fantela Šime: Novi je cilj da i brat Miho osjeti kako je slaviti na OI