Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Na sjednici Gradskog vijeća usvojen set mjera za stanovništvo i gospodarstvo

Za mjere pomoći dva milijuna kn, a poduzetnicima će dodatno pomoći

1/2
Foto: Grad Kaštela
Sve ove mjere donijeli smo kako bi smo našim sugrađanima barem malo olakšali negativne posljedice uzrokovane pandemijom koronavirusa, rekao je gradonačelnik Denis Ivanović

U uvjetima posebnih okolnosti izazvanih epidemijom bolesti COVID-19, a prema uputi Ministarstva uprave, elektroničkim putem je održana 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Kaštela. Tako je u uvjetima provođenje mjera protiv koronavirusa na elektroničkoj sjednici Gradsko vijeće donijelo niz odluka s ciljem ublažavanja posljedica pandemije.

Proslavljen Dan Grada Kaštela, premijerova izaslanica bila je ministrica Vesna Bedeković Ivanović: Mladima treba pokazati put, stvoriti uvjete da ostanu u svom gradu i žive od svog rada!

Komunalna naknada, zakup...

Usvojen je prijedlog odluke o odgodi plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda za poslovne subjekte na području Grada Kaštela. Mjera se odobrava za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020., dok je dospijeće svih računa 31. srpanj ove godine.

Prijedlog odluke o oslobađanju plaćanja zakupnine za korištenje poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Kaštela također je dobio zeleno svjetlo gradskih vijećnika. Ova mjera odnosi se na poslovne subjekte koji obavljaju djelatnost u gradskim prostorima, a kojima je odlukom Nacionalnog stožera od 19. ožujka obustavljen rad na 30 dana, te se oslobađaju plaćanja zakupnine i to od 1. travnja do 30. lipnja 2020.

Ova mjera odnosi se i na korisnike javnih površina za postavljanje otvorene terase. Kao jedna od mjera pomoći poduzetnicima umanjuje se zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu Grada onima kojima odlukom Nacionalnog stožera nije zabranjen rad, a imaju smanjenje prihoda od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Ovom mjerom umanjuje im se zakupnina za 20 posto, također za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. Grad će pomoći i građanima koji su se našli u poteškoćama.

Ministar Oleg Butković obišao najveće i najskuplje gradilište županijske Lučke uprave Uređuje se luka u Kaštel Starom, košta 50 milijuna kuna, imat će 250 vezova i lukobran dug 200 metara

Podršku vijećnika dobio je i prijedlog odluke o privremenoj novčanoj pomoći, što znači da se iznos od 1000 kn dodjeljuje samcima i iznos od 2000 kn kućanstvima mjesečno za travanj, svibanj i lipanj ove godine i to onima koji ostvaruju uvjete. Novčana pomoć može se ostvariti samo u sljedećim slučajevima: ako je korisnik zbog situacije uzrokovane pandemijom dobio poslovno uvjetovani otkaz, ako korisnik ima status stalnog sezonca, ako je korisnik uredno prijavljen na HZZ i ne ostvaruje novčanu naknadu po drugoj osnovi te ako je korisnik državljanin RH i ima neprekidno prijavljeno boravište na području Grada Kaštela najmanje godinu dana od podnošenja zahtjeva.

Plaćanje vrtića

Vijećnici su usvojili prijedlog odluke o oslobađanju plaćanja sudjelovanja roditelja u cijeni programa dječjih vrtića i to za sve vrtiće u gradu, bilo da je riječ o gradskom, privatnom ili vjerskom vrtiću. Zbog privremene obustave rada dječjih vrtića, svi roditelji i posvojitelji čija su djeca korisnici usluga predškolskog odgoja na području Grada Kaštela oslobođeni su plaćanja vrtića za razdoblje od 16. ožujka do 11. svibnja 2020.

Prijedlozi se primaju do 18. travnja Objavljen natječaj za Kaštelansko kulturno ljeto 2020.

– Sve ove mjere donijeli smo kako bismo našim sugrađanima barem malo olakšali negativne posljedice uzrokovane pandemijom koronavirusa za što ćemo iz gradskog proračuna izdvojiti nešto manje od 2 milijuna kuna. U slučaju potrebe, sve navedene mjere mogu se i produljiti, a kao još jednu potporu, za poduzetnike smo objavili javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava – kazao je nakon sjednice gradonačelnik Denis Ivanović.