Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Udruzi Lipik 1991. u Ministarstvu hrvatskih branitelja uručen vrijedan ugovor

Za projekt poboljšanja kvalitete života lipičkih branitelja povukli 1,3 mil. kuna

1/4
Foto: Lipički compas
Cilj je projekta unapređenje kvalitete života i povećanje socijalne uključenosti branitelja na području grada Lipika kroz niz aktivnosti poput radionica, edukacija, usluga pravnog savjetovanja, usluga psihološkog savjetovanja, usluga pomoći u kući i prijevoza

Udruge branitelja Lipika 1991. jedna je od 29 udruga kojima su u Ministarstvu hrvatskih branitelja svečano uručeni ugovori u okviru poziva “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata” koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 80,5 milijuna kuna.

Rukometaši PPD Zagreba i kineskog Beijing Sport Universityja pripremali se u lipičkim toplicama Lipik opet postaje važna destinacija na karti sportskog i zdravstvenog turizma Hrvatske

Ugovor vrijedan 1,3 milijuna kuna Lipičanima je dodijeljen za projekt “Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika”, koji su pripremili djelatnici Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o.

Posao za šest osoba

Cilj projekta unapređenje je kvalitete života i povećanje socijalne uključenosti branitelja na području grada Lipika kroz niz aktivnosti, poput radionica, edukacija, usluga pravnog savjetovanja, usluga psihološkog savjetovanja, usluga pomoći u kući i prijevoza. Za potrebe provedbe predloženog projekta zaposlit će se stručne osobe s iskustvom u provođenju projekata EU kako bi se osigurala pravilna provedba navedenih aktivnosti, a u sklopu pružanja usluga psihosocijalne pomoći održat će se i radionice o komunikacijskim vještinama i svladavanju stresa.

Predsjednik Udruge branitelja Lipika 1991. Zvonimir Bišćan iskazao je iznimno zadovoljstvo budućom realizacijom projekta, a gradonačelnik Lipika Vinko Kasana istaknuo je da se na području Grada Lipika kontinuirano vodi briga o braniteljskoj populaciji.

– Otvorili smo prvi Dom hrvatskih veterana u Lipiku kamo dolaze branitelji iz čitave Hrvatske. Braniteljska populacija sve je starija i usluge koje pružaju aktivnosti u sklopu ovog odobrenog projekta svakako će im koristiti, a s obzirom na to da će pri tome biti zaposleno i šest osoba, tu se radi i o dodatnoj dimenziji, onoj ekonomskoj – kazao je gradonačelnik i dodao:

– Braniteljska je populacija dobrim dijelom već prešla 50, pa i 60 godina. I kod nas na području Lipika primijećeno je da branitelji, pogotovo oni koji zbog raznih razloga nemaju svoju obitelj, žive teško i zaista im je potrebna pomoć. Evo, mi smo to prepoznali, vidjeli smo da Ministarstvo također ide u tom pravcu, kandidirali smo se na natječaj i ovaj projekt sigurno će pomoći prvenstveno braniteljima – rekao je gradonačelnik Kasana.

Sport u službi turizma Rukometaši PPD Zagreba kao ambasadori Lipika i županije

Istaknuo je i da uskoro počinje uređenje Spomen-parka Domovinskog rata u Lipiku, projekta kojim će se odati počast, hrvatskim braniteljima, istinskim herojima koji su iskazali nevjerojatnu hrabrost i koji su dali svoj život za slobodu.

Ovom je prigodom ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo da Ministarstvo na čijem se čelu nalazi od formiranja ove Vlade uspostavlja partnerski odnos s udrugama u cilju podizanja kvalitete života hrvatskih branitelja.

– Ministarstvo hrvatskih branitelja motivirano svim izazovima i životnim okolnostima hrvatskih branitelja iniciralo je ovaj projekt, a izrazito nam je zadovoljstvo što su ga udruge prepoznale u oba objavljena poziva. Udruge iz Domovinskog rata najbolje poznaju situaciju na terenu i potrebe ciljane skupine, ovo je pokazatelj kako su aktivni članovi zajednice koji nastoje pomoći jedni drugima i stvoriti pozitivne promjene u društvu – rekao je ministar te zahvalio institucijama – partnerima na projektu.

Dan sjećanja na žrtve logora Stara Gradiška I danas odjekuje zveket lanaca zarobljenih

Inicijativa Ministarstva

Projekt Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata pokrenut je na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja, a zbog nadležnosti u sustavu upravljanja i kontrole korištenja fondova EU projekt provode Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, dok Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava obnaša funkciju upravljačkog tijela.