Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Za projekte od interesa za opće dobro više od 200 tisuća eura

Foto: Ivica Galović/PIXSELL 07.06.2024., Slavonski Brod - Eko festival Petnja - sajam kreativnosti i inovacija koji se odrzava na jezeru Petnja u organizaciji Udruge INNCRO-IT i suorganizatora FabLab Hrvatska i CTR-Centar za razvoj Brodsko - Posavske zupanije. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL/PIXSELL
Brodsko-posavska županija financirat će programe i projekte udruga iz područja zdravstva, socijalne skrbi, skrbi za branitelje te poljoprivrede

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić donio je odluku o odobravanju sredstava za financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za opće dobro iz područja zdravstva, socijalne skrbi i skrbi za hrvatske branitelje za 2024. godinu. Riječ je o udrugama koje djeluju na području Brodsko-posavske županije, čiji će se programi i projekti financirati u ukupnom iznosu od 201.770,14 eura. Odluka je donesena na prijedlog Povjerenstva za ocjenjivanje prijavljenih programa i projekata.

Pridonose kvaliteti života

Iz županijskog proračuna će za za promicanje vrijednosti Domovinskog rata, unapređenje kvalitete života i pomoći braniteljima, invalidima Domovinskog rata, članovima njihovih obitelji te civilnim žrtvama za obilježavanje važnih obljetnica, očuvanje uspomena na Domovinski rat te poboljšanje kvalitete života kroz organiziranje sportskih, kulturnih i drugih oblika druženja bit će financirano 27 projekata.

Iz područja zdravstva i socijalne skrbi te pomoći i podrške u području zaštite od nasilja u obitelji financirat će se 32, a iz područja brige za umirovljenike i osobe starije životne dobi financirat će se 14 projekata.

Ukupno je riječ o 73 programa i projekta udruga iz iz Slavonskog Broda, Nove Gradiške, Starog Petrovog Sela, Bukovlja, Cernika, Sibinja, Starog Slatinika, Brodskog Stupnika, Nove Kapele, Gundinaca, Donjih Andrijevaca, Rešetara, Vrpolja i Sikirevaca.

– Aktivnosti ovih udruga od iznimne su važnosti za cjelokupno društvo, a njihovi programi i projekti pridonose ukupnoj kvaliteti života u Brodsko-posavskoj županiji. Nastojat ćemo i dalje pomagati udrugama i financirati njihove programe i projekte koliko nam to budu dozvoljavale mogućnosti. Naša su im vrata uvijek otvorena – poručio je Marušić.

Potpora ekofestivalu

Župan Marušić donio je i odluku o odobravanju financijskih sredstava za programe, projekte i manifestacije udruga koje pridonose razvoju poljoprivrede na području Brodsko-posavske županije za 2024. godinu.

Konjogojskoj udruzi Velika Kopanica dodijeljen je iznos od 1300 eura za troškove manifestacija "Konji vrani", Udruzi uzgajivača malih životinja iz Nove Gradiške iznos od 5000 eura za Međunarodnu izložbu malih životinja i obilježavanje 40 godina rada udruge, Udruzi inovativne hrvatske informacijske tehnologije Inncro-IT 4000 eura za projekt Eko festival Petnja 2024.

Ovaj festival proteklog je vikenda drugu godinu zaredom održan na jezeru Petnja. Ponudio je brojne sadržaje, a najveću pozornost privukao je sajam kreativnosti i inovacija.

– Kroz sinergiju tehnologije, agronomije i ekologije nastojimo mladima približiti STEM područje. Želimo ih naučiti kako na ispravan način boraviti u prirodi i koristiti tehnološke stvari bez štetnih učinaka po okoliš – rekao je Roko Lukenda, predsjednik udruge Inncro-IT.

storyeditor/2024-06-07/PXL_180623_100862808.jpg Središnji programi smotre folklora "Brodsko kolo" Spoj narodne pjesme, plesa, najljepših narodnih nošnji i svečanih svatovskih zaprega Komora BPŽ Uspješan poslovni susret u Županijskoj komori Robna razmjena Brodsko-posavske županije i Srbije narasla na 60 milijuna eura Potpora vatrogascima BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Vatrogascima za kupnju opreme 54 tisuće eura: Vatru gasi, brata spasi!