Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na Viru najveće naknade

Za prvo dijete 11.000, a za peto čak 176.000 kn

Naknade za novorođenčad
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Novi iznosi naknada za novorođenu djecu na snagu stupaju od ove subote. Najveći su to iznosi u cijeloj Hrvatskoj

I dok u mnogim gradovima i općinama roditelji dobivaju znatno manje iznose za novorođenu djecu, u Viru će od ove subote znatno uvećati naknade koje su i dosad bile najviše u Hrvatskoj. Dakle, Vir je svojim građanima prekjučer predao rješenja za ukupno 127.000 kuna koje će dobiti 11 virskih mama i tata za opremu za novorođenčad. Za prvo dijete Vir je dosad plaćao 1000 eura, za drugo 15.000 kuna pa do 112.000 kuna za peto dijete, što se na Viru, otkad su uvedene ove mjere, dogodilo tri puta. Od subote Virani će za opremu novorođenčadi dobivati 11.000 kuna za prvo dijete, 22.000 kuna za drugo pa do 176.000 kuna za peto dijete, odnosno 341.000 kuna ukupno.

– I to nije sve, jer imamo besplatni vrtić, a čime roditelji godišnje uštede 30.000 kuna. Imamo i besplatne knjige i pomoć za školsku opremu i prijevoz za srednjoškolce i stipendije za studente... Treba ljudima pomoći i stimulirati ih da ostanu, a na Viru tako jest – rekao nam je Kristijan Kapović, načelnik općine Vir.

Vir je 1991. imao 860 ljudi, a danas ih je više od 4000. Doduše, dosta je tu i umirovljenika s kontinenta, ali prije 15 godina Vir je imao 11 polaznika vrtića, a danas ih je 90.

turisti Dan Općine Vir rekorder po turističkim brojkama u Zadarskoj županiji

– Gradimo uskoro novi vrtić, a “stari” smo otvorili prije šest godina. Nastavit ćemo u istom ritmu i dalje – kazao je načelnik Kapović.

Virani posljednjih godina prednjače i u brojkama u turizmu te svake godine obaraju rekorde. Od otoka koji se isključivo spominjao u kontekstu divlje gradnje, Vir je u posljednjih 15 godina postao mjesto doseljavanja zbog zaposlenja, a među najživljima je ljeti kada na Viru stalno u 10.000 objekata boravi i 50-ak tisuća ljudi.

– Virani su se do prije 15 godina iseljavali u Zadar, Rijeku, Njemačku, SAD, a sada se k nama doseljavaju. Najbitnije je da ostaju mlade obitelji s djecom – zaključio je Kapović.

Župan Božidar Longin Godina dana mandata župana Božidara Longina Imamo više od 54.000 zaposlenih, najviše od osnutka županije Božidar Longin 'NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE' Longin: Značajan napredak na području poljoprivrede