Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Za realizaciju projekata gradovima i općinama 4,025.000 eura

Sredstva za projekte
Foto: Zagrebačka županija
Cilj je ovih potpora zadržati stanovnike na području Zagrebačke županije, osigurati ravnomjeran razvoj i nastaviti stvarati uvjete za gospodarski rast

Zagrebačka županija u ovoj će godini gradovima i općinama na svom području za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi te projekata financiranih EU fondovima dodijeliti 4,025.000 eura.

Zagrebački župan Stjepan Kožić istaknuo je kako je cilj ovih potpora zadržati stanovnike na području Zagrebačke županije, osigurati ravnomjeran razvoj i, ono što je najvažnije, nastaviti stvarati uvjete za gospodarski rast.

Drugi po uspješnosti

– U 2023. za projekte gradova i općina osigurali smo 3,2 milijuna eura, a ove godine taj iznos premašuje 4 milijuna eura – naglasio je Kožić podsjetivši kako su poduzetnici Zagrebačke županije drugi najuspješniji u zemlji po ukupnim prihodima i prosječnoj neto plaći te da je županija prema indeksu razvijenosti na vodećem mjestu odmah iza Zagreba.

Od spomenutih 4,025.000 eura najveći iznos od 1,650.000 eura dodijelit će se kroz Javni poziv za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji je otvoren do 30. studenoga.

– Županijske i lokalne ceste dodatno će se uređivati i sredstvima Županijske uprave za ceste koja ove godine na raspolaganju ima 1,3 milijuna eura, odnosno 400.000 eura više nego prošle godine – pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Ivica Horvatinović.

Kroz Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo gradovima i općinama dodjeljivat će se sredstva za sufinanciranje predškolskog obrazovanja na ruralnom području u ukupnom iznosu od 390.000 eura, za gospodarske manifestacije iz područja poljoprivrede u iznosu od 20.000 eura te za sufinanciranje izgradnje i uređenja infrastrukture na ruralnim prostorima ukupno milijun eura. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josipa Kraljičkovića, u posljednjih 10-ak godina za mjere ruralnog razvoja izdvojeno je oko 10 milijuna eura.

Kako bi gradovima i općinama pomogla oko izrade projektne dokumentacije za europske projekte, Županija je osigurala 200.000 eura, a za sufinanciranje vlastitog udjela JLS-a u provedbi tih projekata dodatnih 300.000 eura. Za razvoj poduzetničkih zona i inkubatora osigurano je 400.000 eura. Spomenuta tri javna poziva provode se kroz Upravni odjel za gospodarstvo i fondove Europske unije, a pročelnik Damir Fašaić poručio je da je cilj poduzetnicima u zonama osigurati svu potrebnu infrastrukturu za realizaciju investicija poput pogona i logističkih centara, čiji broj kontinuirano raste.

Vrtići, škole, dvorane...

Potpore Zagrebačke županije koristi i Općina Rakovec, a načelnica Brankica Benc navela je više projekata koji su sufinancirani županijskim sredstvima, poput gradnje školske sportske dvorane, dječjih igrališta i nogostupa, uređenja nerazvrstanih cesta, sanacije i opremanja društvenih i vatrogasnih domova. Trenutačno je najvažniji projekt u Rakovcu gradnja dječjeg vrtića koji se sufinancira sredstvima iz NPOO-a, Zagrebačke županije i Općine Rakovec.

Načelnik općine Klinča Sela Miljenko Vučković podsjetio je na gradnju osnovne škole i prateće sportske dvorane te naglasio kako se u poduzetničkim zonama u posljednjih godinu dana realiziraju 200 milijuna eura vrijedne investicije u obliku logističkih centara.

– Da bi do takvih investicija došlo, trebalo je pripremiti infrastrukture, a za to smo dobili pomoć Zagrebačke županije – zaključio je Vučković.utem Javnog poziva za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture dodijelit će se najveći iznos – 1,650.000 eura. 

storyeditor/2024-05-03/ZAGREBACKKA_B.jpg Najbolje ocijenjene zadruge na smotri plasirat će se na državnu smotru Na Županijskoj smotri u Vrbovcu predstavile se 23 učeničke zadruge ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Zagrebačka županija raspisala natječaje za poduzetnike i poljoprivrednike storyeditor/2024-04-26/zz_bb_fo.jpg Održana deveta sjednica Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije Za programe i projekte braniteljskih udruga Županija izdvaja 80.000 €