Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
IV. FAZA PROJEKTA

Za regulaciju vodotoka Ričina u Zadru 7,9 milijuna kuna

Foto: Zadarska županija
Potok je važan za funkcioniranje sustava oborinske odvodnje i zaštite voda

Potpisan je 7,9 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt Regulacija vodotoka Ričina u Zadru – IV. faza. Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Konstrukta d.o.o. Matija Perić i vlasnik tvrtke Golemi Vinko Golem u nazočnosti župana Zadarske županije Božidara Longina i gradonačelnika Zadra Branka Dukića. Ukupna vrijednost cjelokupne investicije uređenja vodotoka Ričina iznosi 16,2 milijuna kuna, a sredstva su osigurale Hrvatskih vode.

ASFALTIRANJE U MILJKOVICI I PREZIDI Za vodovod i kanalizaciju 1500 priključaka

– Potok Ričina ima iznimnu važnost za funkcioniranje sustava oborinske odvodnje i zaštite voda. Međutim, moram iskazati zadovoljstvo i ostalim zajedničkim projektima, ponajprije gradnjom sustava oborinske kanalizacije na Bokanjcu gdje uskoro očekujemo obimne radove – kazao je gradonačelnik Dukić.

– Zahvaljujem Hrvatskim vodama i Vladi RH s kojima imamo kvalitetnu suradnju na brojnim projektima. Uz uređenja vodotoka aktivno rješavamo pitanje odvodnje i vodovoda na području cijele Zadarske županije. Uz dvije već potpisane aglomeracije vrijedne milijardu kuna, pred potpisom su još tri, a pokrenut je i projekt vodovodizacije preostalog dijela zadarskih otoka – istaknuo je župan Longin.

Vir Strateško razvojno razdoblje od 2021. do 2027. godine Vir priprema projekte za novac iz plana oporavka koji EU nudi članicama

Projektom regulacije vodotoka Ričina od mosta na Gaženičkoj cesti do uzvodnog mosta na državnoj cesti D8, ukupne dužine 3,1 km, predviđena je rekonstrukcija vodotoka gradnjom obrambenih zidova na rubu inundacijskog područja te djelomičnim proširenjem korita na pojedinim dionicama. Navedenim radovima povećat će se kapacitet korita što će omogućiti prihvat znatno većih vodnih valova uslijed poplavnih događaja na Ričini, a time i podići efikasnost obrane od poplava u slučajevima ekstremnih oborina.

Četvrta faza projekta obuhvaća gradnju novog otvorenog kanala kojim će se vode provoditi od propusta na križanju s državnom cestom D8 (Zagrebačka ulica), odnosno od spoja vodotoka Ričina i Kvandova jaruga do profila neposredno iznad postojećeg propusta kroz trup Ulice akcija Maslenica. Regulacija korita vodotoka Ričina izvest će se u dužini od 570 m, a korita vodotoka Kvandova jaruga u dužini od 70 m.