Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Projekt u Petrinji

Za škole i vrtiće 40 milijuna kuna

Petrinja
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Kroz Intervencijske planove osigurano je i 120 milijuna eura za Petrinju, Benkovac, Knin, Vukovar, Beli Manastir i Dardu

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac s petrinjskim je gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Darinkom Dumbovićem potpisala ugovor za projekt „Unapređenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“, vrijedan 40,250.235,38 kuna od kojih je 34 milijuna kuna nepovratnih iz fondova EU.

Potpisan sporazum Županije i Sveučilišta u Zagrebu Gradit će se studentski dom u Petrinji kapaciteta 70 ležaja

Novi vrtić i igralište

U Petrinji će tim novcem sagraditi dječji vrtić te pomoćno i dječje igralište u Češkom selu, kao i dječje igralište na Slatini, dok će Petrinja napokon dobiti i adekvatnu sportsku dvoranu tako što će dograditi postojeću uz OŠ Mato Lovrak.

– Važno je što su ovo projekti namijenjeni najmlađima i naš obol za društveni napredak i sigurniju budućnost za mlade na ovom području – rekla je ministrica Žalac pohvalivši Grad Petrinju za rezultate, kao i Sisačko-moslavačku županiju na čijem se području trenutačno provode europski projekti vrijedni 1,5 milijardi kuna. Od toga je i dio iz tzv. Intervencijskog plana kojim je Petrinji odobreno ukupno 206 milijuna kuna.

– S Intervencijskim planom dobili smo šansu. Radili smo posljednjih godina mukotrpno da tu šansu iskoristimo i s ovim se bližimo gotovo potpunoj iskoristivosti tih 206 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je potpisivanje ugovora iskoristio i za predstavljanje već odobrenih projekata u sklopu programa razvoja male infrastrukture u ovom gradu. 

Grad na Kupi jedinstvena cjelina Petrinjskih deset projekata “Grada na Kupi” koji će se financirati iz europskih fondova

Uređuju i poduzetničku zonu

S 34 milijuna kuna naselja Sajmište i Slatina dobit će potrebnu cestovnu infrastrukturu i parkirališta, sagradit će se pješačka i biciklistička staza u Mošćenici te proširiti Groblje sv. Benedikta.

– Uz to uređujemo i poduzetničku zonu, gradimo aglomeraciju za 430 milijuna kuna i mislim da u Hrvatskoj trenutačno nema drugog grada koji u provedbi ima 100 milijuna eura vrijedne projekte iz europskih fondova – dodao je Dumbović.

Župan Ivo Žinić istaknuo je kako ova količina novca koja u Petrinju stiže iz europskih fondova vjerojatno nikada ne bi mogla stići iz lokalnih proračuna, dok je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric napomenuo kako će uskoro na odobrenje i projekt kojim će 67 poduzetnika s područja Petrinje dobiti 10 milijuna kuna za nova zapošljavanja te projekt „Grad na Kupi“ težak 60 milijuna kuna.

Inače, Intervencijski plan Petrinje jedan je od pet takvih pilot-projekata pokrenutih 2016. i 2017. godine. Iz fondova EU kroz te planove odobreno je 120 milijuna eura za Benkovac, Knin, Petrinju, Vukovar i zajedno Beli Manastir i Dardu, a namijenjeni su obnovi tih gradova, koji se nalaze na ratom pogođenim područjima. Svaki grad i općina od tada samostalno razvija pojedinačne programe koristeći se novac koji im je na raspolaganju. 

udžbenici Prvi dan škole Zagreb Petrinji donirao udžbenike