Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
We care – Mi brinemo, starimo dostojanstveno i s poštovanjem

Za starije osigurali 40 pametnih narukvica

Foto: Grad Garešnica
Prije gotovo dvije godine u Garešnici je otvoren Dnevni centar za starije u kojem se oni mogu družiti, ali i obavljati osnovne zdravstvene preglede

S ciljem podizanja kvalitete života starijih i nemoćnih osoba u prekograničnom području središnje Hrvatske, sjeverne BiH i južne Crne Gore, hrvatski gradovi Garešnica i Lipik te Caritasi Banja Luke i Bara osmislili su prekogranični projekt pod nazivom We care – Mi brinemo, starimo dostojanstveno i s poštovanjem. Vrijednost projekta je 181.000 eura, EU ga sufinancira sa 154.000 eura, a s njegovom realizacijom krenulo se u lipnju 2017. U potpunosti će biti realiziran u studenom ove godine.

Trener garešničkog savate kluba Šan: ‘Tek dolazi naše vrijeme na međunarodnoj razini’

– U Garešnici je kroz taj projekt u studenom 2017. otvoren Dnevni centar za starije osobe u kojem su uređeni dnevni boravak i fitness soba, posudionica medicinske opreme i ortopedskih pomagala. Organizirana je pomoć u kući za 15 starijih osoba te je kupljen automobil kojim ih obilazi gerontodomaćica – kaže voditeljica projekta Romana Fezi Martinić te dodaje da projekt uvodi i inovativnu tehnologiju u skrb za starije. Tako je nabavljeno i 20 mobitela te 40 pametnih narukvica koje su podijeljene korisnicima što je omogućilo da se putem računala prati aktivnost, puls, san i količina dnevnog stresa kod korisnika.

Poduzetnički centar Garešnica imao uspješnu 2018. Pripremili 106 projekata vrijednih 86 milijuna kn

Dnevni centar za starije osobe otvoren je svakodnevno, a utorkom se u njega dovoze i oni koji žele, ali ne mogu doći sami. Korisnici imaju mogućnost korištenja interneta, gledanja televizije i igranja raznih društvenih igara, ali i mjerenja šećera i krvnog tlaka te vježbanja u fitness sobi. Nude im se organizirani izleti u Banja Luku i Bar kao i odlasci na kazališne predstave, koncerte, razne sajmove te brojne kreativne i stručne radionice.

Sjednica Gradskog vijeća Do kraja ljeta završit će se novi rotor u Garešnici