Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Raspisani javni pozivi za poticanje razvoja gospodarstva i sufinanciranje novog zapošljavanja

Za svakog novozaposlenog Grad daje 10.000 kuna, a za mlade 50% više

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Grad Kutina je u 2017. osigurao ukupno 2,450.000 kn za razvoj malog poduzetništva, a u 2018. godini 3,080.000 kn

– Mjere poticaja razvoja poduzetništva na području Grada Kutine usmjerene su za obrtnike, mikro i male poduzetnike, kao i za obiteljska poljoprivredna gospodarstva – govori dipl. ing. Hrvoje Krmelić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj pojašnjavajući tri javna poziva usmjerena razvoju gospodarstva i poduzetništva koje je Grad Kutina raspisao tijekom proteklog tjedna.

Nastavlja se energetska obnova u Kutini, nova je vrijedna 4,25 milijuna kuna Uređuje se vrtić “Maslačak”, radovi i za vrijeme ljetnih praznika

Prva je mjera sufinanciranje novog zapošljavanja i samozapošljavanja te potpora za usavršavanje ili dodatno obrazovanje i sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi u 2019. godini. Cilj je ove mjere poticanje novih zapošljavanja.

– Grad Kutina sufinancira s 10.000 kuna svaku novu zaposlenu/samozaposlenu osobu sa stupnjem obrazovanja VŠS i VSS i/ili prvostupnik/baccalaureus i mag. struke na radnom mjestu VŠS ili VSS struke, 7500 kuna za svaku novu zaposlenu/samozaposlenu osobu sa stupnjem obrazovanja SSS i VKV na radnom mjestu SSS i VKV struke te 5000 kuna za novozaposlenu ili samozaposlenu osobu sa stupnjem obrazovanja NKV i bez zanimanja. Uz to sufinanciramo 20 kuna za rad na dnevnoj osnovi kod sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi uz maksimalni iznos do 1800 kn za tekuću godinu po pojedinom zaposlenom radniku na poslovima sezonskih radova u poljoprivredi – detaljizira Krmelić dodavši kako se za osobe mlađe od 29 godina potpora uvećava za 50 posto.

Predstavljena Urbanistička studija Kutine Građani uključeni u planiranje novog izgleda Trga kralja Tomislava i gradskog parka

Uz to Grad će sufinancirati 50% iznosa za troškove dodatnog usavršavanja i troškove polaganja ispita o stručnom usavršavanju.

– Druga mjera odnosi se na bespovratna sredstva za nabavu opreme i uređenje poslovnih prostora te ulaganje u nove tehnologije. Iste potpore kroz treću mjeru vrijede i za ulaganje u razvoj turističke infrastrukture u svrhu jačanja turističkih kapaciteta i ponude kao dodatni segment razvoja gospodarstva na području Kutine – napominje pročelnik Krmelić.

Putem ovih potpora poduzetnici mogu ostvariti najviše 50% iznosa od planiranog ulaganja uz napomenu da taj iznos ne može biti veći od 10.000 kuna za ulaganje u opremu, dok je maksimum za ulaganje u turističku infrastrukturu 15.000 kn. Također će se i ove potpore uvećati za 50 posto ako je koriste mladi poduzetnici i obrtnici koji nemaju više od 29 godina.

U 2017. godini Grad Kutina je za iste mjere isplatio 560.000,00 kn bespovratnih sredstava za 59 poduzetnika, dok je u 2018. godini za 89 poduzetnika isplatio 960.000 kn. U 2019. godini je za prvu ruku osigurano 850.000 kn.

Zahtjevi se podnose do 01. 10., odnosno za novozapošljvanje do 31. listopada.

STATISTIKA ZAPOŠLJAVANJA INVALIDA Udruga osoba s invaliditetom zaposlila invalide na pakovanju ugostiteljskog šećera Go kraja godine u Kutini će biti postavljeno još 20 novih polupodzemnih spremnika za otpad Posjet veleposlanika Finski spremnici za bolje gospodarenje otpadom