Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Veselo u Karlovcu

Za svakog ponešto - počinju Dani piva i Dani Radićeve

Dani Radićeve u Karlovcu
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Dani Radićeve osmišljeni su kako bi se dodatno obogatio glazbeno-kulturni program grada, odnosno kako bi Karlovčani i gosti imali i alternativu Danima piva

Ovog vikenda u Karlovcu počinju dvije manifestacije koje će trajati od 31. kolovoza do 9. rujna; Dani piva na desnoj obali Korane, te treći po redu Dani Radićeve u izvršnoj organizaciji Udruge Carpe Diem u karlovačkoj Zvijezdi, Radićevoj ulici.

I dok tvrtka Fest i Grad Karlovac na Dane piva pozivaju na druženja u večernjim satima kada će nastupati brojni izvođači, Grad Karlovac sa 20.000 kuna pomaže i manifestaciju Dani Radićeve kako bi se dodatno obogatio glazbeno-kulturni program grada, odnosno kako bi Karlovčani i gosti imali i alternativu Danima piva. 

Gradnja nasipa na Kupi Završena polovica radova Zemljani nasip uz Kupu štitit će stanovništvo od mogućih poplava

Osim Grada, Dane Radićeve pomaže i tvrtka Heineken sa 20.000 kuna, te brojni drugih sponzori među kojima je i Gradska četvrt Zvijezda u kojoj se manifestacija i održava.

- Imamo deset dana programa s ukupno 50+ kulturnih događanja na čak šest lokacija, odnosno i sedmoj, s obzirom na kišne večeri koje se prognoziraju. Mjesta okupljanja i brojnih događanja; od radionica, izložbi, performansa, koncerata su ispred kafića Buksa, kod Putnika i kod Amadeusa u Radićevoj ulici. Na terasi Mona Lise bit će svirke, dok će u Paviljonu Katzler i Galeriji ZILIK biti izložbe. U slučaju lošeg vremena, neki će koncerti biti održani u Papa'su. Dolaze nam umjetnici i sudionici iz Hrvatske, Slovenije, Francuske i Guatemale gdje postoji sličan događaj oživljavanja dijela grada, pa smo 'kliknuli' – kazao je Karlovčanin Darko Lisac, idejni začetnik i voditelj manifestacije.

Inače, Dani Radićeve popularni su od prvog dana organiziranja kada su i nastali, baš u vrijeme Dana piva u Zvijezdi, gdje su se održavali i Dani piva kada su nastali. Dani Radićeve, za razliku od Dana piva, nude urbani, rock, zvuk.

Pećinski park Grabovača Bogat program Noć šišmiša u petak i subotu u Pećinskom parku Grabovača

Aleksandra Podrebarac, predsjednica Udruge Carpe Diem, kazala je da su se lani uključili u organizaciju kao partneri Udruzi Studio 8. 

- Prošle godine dobili smo sredstva preko donacijskog natječaja Karlovačkog. Međutim, ove godine Karlovačko je baš sponzor i financiraju nas sa 20.000 kuna. Uz njih je i Grad Karlovac koji manifestaciju financira putem javnih potreba u kulturi, s istim iznosom. Tu je i Turistička zajednica grada Karlovca koja financira promociju projekta. Jedan od donatora je i Gradska četvrt Zvijezda. Inače, trošak Dana Radićeve iznosi 52.000 kuna, no zahvaljujući razumijevanju izvođača, volonterima, uspijemo pokriti troškove – dodala je A. Podrebarac. 

Dani Radićeve počinju u petak, 31. kolovoza u 18 sati kada će Platforma F12 postaviti svoju novu uličnu galeriju, ovog puta vrlo vrijednu i atraktivnu jer je riječ o skulpturama dobro znanog umjetnika Miroslava Hudeca – Ovce. Bit će to i simbolična povorka kroz Radićevu, jer skulpture će biti postavljene diljem ulice, na pomalo skrivenim mjestima, a kao i uvijek u akcijama Platforme F12 prolaznici sve radove mogu besplatno „udomiti“.

vrelovod Zamjena vrelovoda prije zime Gradska toplana postavlja 1,2 km novih vrelovoda

U 19 sati počinje program kod Putnika gdje su na rasporedu dječja radionica „Ribičija“ u organizaciji Aquatike, plesni performans Vere Mitrović Vrbanac iz Studija 23 te nastup mladog saksofonista Darrena Pavletića. Kod Amadeusa u 20 sati kreće nastup kantautora Hollera, a na drugom kraju Radićeve na glavnoj pozornici u 21 počinje koncert popularnog Ljetnog kina. Uz to posjetitelji će moći vidjeti dvije izložbe – „Jer osamdesete su bile godine….“ u Paviljonu Katzler te „Virtualni muzej industrijske baštine“ u Galeriji ZILIK, a tijekom večeri na novom djelu radit će likovna umjetnica Petra Bajac.

- U subotu će biti izvedena nova atraktivna kazališna predstava putujuće skupine Lutalice, izložba fotografija Willya Posadasa iz Antigue u Guatemali, gdje se odvijaju slični programi oživljavanja stare jezgre, zatim koncert odličnog slovenskog benda Koala Voice koji je obišao cijelu Europu, a mogli smo ih čuti i na nedavnom InMusicu. Likovni gost je Leonard Lesić. U nedjelju slijedi odlična svirka dueta Nukleus, a slikat će Matea Škrtić.

Detaljan pregled događanja je na društvenim mrežama i portalima.

Damir Mandić izrada projektne dokumentacije Karlovac dobiva Dom Nikole Tesle