Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Europski fond za regionalni razvoj financira ljetne pozornice

Za uređenje pozornice kod crkve sv. Roka dobili 500.000 kuna

1/3
Foto: Općina Dugopolje
Revitalizacija trenutačno stanje kod crkve na samom kraju mjesta i projekcija kako će izgledati nakon uređenja

Dugopolje će kod crkve sv. Roka, sagrađene početkom 19. stoljeća, urediti atraktivnu ljetnu pozornicu čime će povećati privlačnost za turiste, kojih je iz godine u godinu sve više, i boravak im učiniti što zabavnijim.

Turnir za djecu 'Prvi koraci' Na dugopoljskom stadionu igrali mali nogometaši Hajduka, Dinama, Bayerna...

Obnova kulturne baštine

Vrijednost ovoga projekta je 525.000 kuna, a financirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji je prije nekoliko dana objavio poziv za izravnu dodjelu bespovratnih sredstava za izradu otvorenih ljetnih pozornica Urbane aglomeracije Split u koju su uključeni Split, Solin, Trogir, Kaštela, Omiš, Dugopolje, Klis i Lećevica.

Sama svrha poziva je revitalizacija i obnova kulturne baštine i vrijednih urbanih prostora u sedam jedinica lokalne samouprave Urbane aglomeracije Split u smislu približavanja kulturne baštine građanima i posjetiteljima, očuvanja i kvalitetnije prezentacije baštine te stvaranja novih kulturnih i turističkih sadržaja.

Općina Dugopolje u svome će troškovniku pokriti pristup crkvici i uređenje male ljetne pozornice na kojoj će se održavati koncerti, predstave i ostala kulturna događanja.

Na izlazu Dugopolje tijekom turističke sezone prođe u prosjeku oko 20.000 automobila dnevno HAC započeo radove na projektu dogradnje čvora Dugopolje Do početka turističke sezone za Split dva izlazna traka s autoceste

– To je mala crkvica na samom kraju mjesta s koje se pruža prekrasan pogled na Dugopolje, a sada nam je još uvijek neiskorištena tako da ćemo je urediti i približiti i stanovništvu i turistima – kaže načelnik Dugopolja Perica Bosančić.

S obzirom na to da je crkva sv. Roka sagrađena početkom 19. stoljeća, u njenoj izgradnji koristio se klesani kamen sivac, a na uređenju terena prevladavaju kameni suhozidi uklopljeni u prirodni reljef.

Kako bi se očuvao identitet crkve i njezina okoliša na kojem su do sada, a i u budućnosti planirane kulturne manifestacije, u izgradnji, odnosno uređenju do sada potpuno prirodnog ambijenta koristio bi se stil uređenja prilagođen postojećem višestoljetnom rustikalnom stilu.

Planirana je izgradnja gledališta ljetne pozornice, a kao osnovni materijal koristit će se kamen sivac, formiran u nekoliko redova tribina, nepravilnog oblika, prilagođavajući se prirodnom reljefu koji je tlocrtno i visinski pogodan za njihovu izvedbu.

Sama ljetna pozornica stilski će biti usklađena s ostatkom okoliša te je predviđeno popločanje kamenom sivcem, na kojem se može po potrebi postaviti čelična montažna pozornica s drvenim podom.

Do 2020. godine

Uredit će se i makadamski pristup ljetnoj pozornici, koji savladava veliku visinsku razliku terena, što predstavlja prilično veliki problem kretanju pješaka, pogotovo najmlađe i najstarije životne dobi, stoga se planira uređenje kolno-pješačkog pristupa, koje uključuje izvedbu stubišta te uređenje postojećeg pristupnog kolnog prilaza do ulaza na ljetnu pozornicu. Predviđeno je i vrlo jednostavno hortikulturno uređenje tradicionalnim srednjodalmatinskim biljkama.

S obzirom na to da je natječaj otvoren do 12. srpnja, nakon čega će se u roku od 60 dana potpisati ugovori, i u Općini Dugopolje nadaju se da će radovi započeti u ovoj, a završiti u 2020. 
godini.

U općini Dugopolje stalno se radi projekt za bolje obrazovanje Dugopolje dobilo nepovratnih 7,4 milijuna kuna za novi vrtić