Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Učiteljski fakultet u Petrinji

Za uštedu od 52,6 posto na grijanju uložili su 3,7 milijuna kuna

Svečano otvaranje
Foto: Večernji list
Cilj obnove nisu bile samo uštede, već da naši studenti, kojih ovdje studira 500-tinjak, imaju bolje okruženje, kvalitetnije uvjete, da se ugodno osjećaju na ovom fakultetu, ali i u ovom gradu i našoj županiji – kazao je prodekan Marko Badrić

Otvorena je, nakon energetske obnove vrijedne 3,7 milijuna kuna, novoobnovljena zgrada Učiteljskoga fakulteta u Petrinji.

energetska obnova zgrada Cilj je samoodrživo naselje s nultom potrošnjom energije i manjim računima

– Zamijenjena je stolarija, obnovljeno je krovište koje je prokišnjavalo, zgrada sada ima i novu fasadu. Konkretno, to donosi 52,6% ušteda na grijanju. Iz energetskog razreda E prelazimo u C i nadamo se dodatnom smanjenju troškova. Cilj naše obnove nisu bile samo uštede, već da naši studenti, kojih ovdje studira 500-tinjak, imaju bolje okruženje, kvalitetnije uvjete, da se ugodno osjećaju na ovom fakultetu, ali i u ovom gradu i našoj županiji – kazao je prodekan Marko Badrić.

Na fakultetu ističu da je interes za studiranje na ovoj ustanovi konstantno velik, kako imaju studentsku menzu te da pripremaju izgradnju studentskog doma.

Bolnica ima ukupno 16 odjela, od kojih su neki smješteni u zaštićenim spomenicima kulture Obnavlja se Neuropsihijatrijska bolnica u popovači 'Bolnici kontinuirano nedostaje liječnika specijalista'

– Iako je naša središnjica u Zagrebu, velik broj studenata ipak se odlučuje za studij u Petrinji ili Čakovcu. Razlog je tome što ovaj studij u Petrinji, koja je manja sredina, ima određene prednosti, poput manjih seminarskih skupina – ističe dekan Siniša Opić.

Obnova zgrade plaćena je većinom novcem iz Europskoga fonda za regionalni razvoj.

– Iz fonda je 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ostatak smo zajednički osigurali – Županija, Grad Petrinja, Učiteljski fakultet i ostali izvori – rekao je na otvaranju zgrade sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Nužno je proširenje kuhinje u petrinjskom Domu za starije i nemoćne jer je velika potreba korisnika za obrocima i izvan doma Ulaganja u županijske ustanove na području Petrinje Bolji i humaniji uvjeti u sobama palijativne skrbi