Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ulaganja u županijske ustanove na području Petrinje

Bolji i humaniji uvjeti u sobama palijativne skrbi

Nužno je proširenje kuhinje u petrinjskom Domu za starije i nemoćne jer je velika potreba korisnika za obrocima i izvan doma
1/2
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Novi pristup pacijentima palijativne skrbi obuhvaća i bolje uvjete za boravak članova obitelji pacijenata, kao i za rad s osobljem

Poboljšani su uvjeti u šest soba palijativne skrbi petrinjskog Odjela za pulmologiju i produženo liječenje Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić”.

Među desetak bolnica u RH

Nabavljene su posteljina i zavjese u raznim bojama, police s knjigama, umjetničke slike na zidovima, dodani su televizori u svaku sobu, a uvedena je i nova rasvjeta.

Župa Bučica župa bučica Župa skuplja novac za obnovu crkve i traži pomoć građana

– Cilj svega toga je humanizacija ovog prostora. Na ovim odjelima najčešće leže bolesnici koji ne mogu, zbog svog stanja, biti u svojim obiteljima, ne mogu biti kod kuće. Takvim je bolesnicima potrebna ovakva skrb gdje je potreban nadzor i sestre i liječnika i određena medicinska briga, a ovime im želimo uljepšati prostor u kojem borave – rekao je dr. Tomislav Dujmenović, ravnatelj sisačke bolnice istaknuvši da novi pristup u palijativi ne obuhvaća samo uređenje prostora, nego je riječ o jednom sustavnom pristupu koji uključuje i one izvan bolnice, obitelji, pacijente i osoblje. Bolnica je dobila i čajnu kuhinju za članove obitelji dok je u pripremi i tiha soba, opremljena poput dnevnog boravka, gdje će obitelj s pacijentom moći provesti cijeli dan.

Javna tribina Javna tribina Sjedište trećeg tima palijativne skrbi bit će od studenoga u Velikoj Gorici

Sisačka bolnica se ovime svrstala među desetak bolnica u Hrvatskoj s ovakvom praksom na palijativnom odjelu, a novi pristup osmislili su doc.dr.sc. Aleksandar Džakula s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i profesorica Karmen Lončarek iz Rijeke.

Smanjiti liste čekanja

Bolnicu je obišao i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić.

– Obišli smo prostore i vidjeli koliko su oni sada drukčiji i humaniji, upravo se mijenja ta paradigma liječenja i boravka teško bolesnih palijativnih bolesnika. Nisu u to uložena velika sredstva, ali vidi se napredak, drukčiji pristup. Najvažnije je da idemo u dobrom smjeru – rekao je Žinić koji je prije bolnice obišao i petrinjski Dom za starije i nemoćne koji je također uveo neke novitete za svojih 188 korisnika.

– Otvorenjem ambulante za fizikalnu medicinu povećan je standard i skrb o korisnicima, te je poboljšana kvaliteta usluge, što znači da korisnici ne moraju odlaziti na preglede izvan zgrade, nego se sve to obavlja u Domu – rekla je ravnateljica Doma Magdalena Komes.

udžbenici Prvi dan škole Zagreb Petrinji donirao udžbenike

Župan je istaknuo kako je potrebno razmišljati i o proširenju kapaciteta s obzirom na velike potrebe za smještajem korisnika u Domove za starije i nemoćne.

– Moramo pronaći novi prostor, na ovoj ili nekoj drugoj lokaciji, jer ne možemo dozvoliti da liste čekanja za smještaj budu tako duge. Vidio sam i kuhinju te prostore stacionara na kojima također treba raditi. Mi našim proračunom nećemo moći to sami osigurati jer su za to potrebna velika sredstva, no postoje mogućnosti u socijalnim fondovima Europske unije koje ćemo zajedno iskoristiti – dodao je župan Ivo Žinić. 

Grad na Kupi jedinstvena cjelina Petrinjskih deset projekata “Grada na Kupi” koji će se financirati iz europskih fondova