Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Krapinsko-zagorska županija

Zadužuju se za 22 milijuna kuna kako bi financirali provedbu EU projekata

Željko Kolar
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Županija će se zadužiti na 15 godina, a prva rata dolazi na naplatu sredinom 2020,  posljednja u ožujku 2035. godine

Krapinsko-zagorska županija zadužit će se za 22 milijuna kuna kako bi mogla financirati provedbu EU projekata, odlučeno je u srijedu na sjednici županijske Skupštine većinom glasova vijećnika SDP-a, HNS-a, HSU-a, Hrvatskih laburista i nezavisnih dok su vijećnici oporbe predvođeni HDZ-om bili suzdržani ili protiv.

Kako je pojasnio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar (SDP), iznos od 22 milijuna kuna potrošit će se za sufinanciranja provedbe EU projekata - izgradnju županijskog Poslovno-tehnološkog inkubatora, energetsku obnovu objekata osnovnih škola u Đurmancu, Humu na Suti, Pregradi i Zaboku te uređenje i opremanje ambulanti Doma zdravlja.

Opća bolnica Zabok Investicija Zabočka bolnica dobiva fotonaponsku elektranu, troškovi struje 15% manji

Dio sredstava utrošit će se i za nekoliko manjih projekata koje provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, „Enjoy Heritage“, „Abeceda prirode“, „Uređenje poučno planinarske staze Putevima orhideja“ te „Veze prirode.

"Puno je aktivnosti, puno je projekata i povlačenja sredstava iz Europske unije. Muči me da se mi koji smo dobri u povlačenju EU sredstava moramo zadužiti da bi uopće mogli financirati svoj dio. Kratkoročno to možemo podnijeti dugoročno ne, rekao je župan Kolar

Kako je dodao, u istoj situaciji danas je i Varaždinska županija a za šest mjeseci bit će i ostale županije širom Hrvatske.  U planu su sljedeći veliki projekti s još većim iznosima koji će također, uz novac EU fondova tražiti  i vlastita sredstva, rekao je Kolar i dodao da bi se takva situacija mogla izmijeniti nedavno pokrenutom inicijativom prema kojoj bi Vlada vraćala PDV jedinicama lokalne uprave i samouprave za svaku  investiciju koju pokreću te jedinice.

Minimum onoga što bi Vlada mogla napraviti je da vrati PDV, zaključio je Kolar te najavio da će to biti jedna od glavnih tema na skorom sastanku premijera, članova Vlade i svih hrvatskih župana u Varaždinu 4. srpnja.

"Na neki način smo kažnjeni jer smo najbolji u povlačenju sredstava. Zagorje će biti veliko gradilište. Imamo viziju kako bi to trebalo izgledati. Jedino čega se bojim kao župan da ću morati reći da odustajemo od nekih projekata, zaključio je Kolar.

Skupština je prihvatila odluku i o zaduženju od 2,5 milijuna kuna za troškove sanacije odlagališta otpada na području županije, kupnju dvorca Stubički Golubovec i kupnju zemljišta za izgradnju regionalnog centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu.  Udio Županije u sanaciji odlagalištima otpada iznosi 1,5 milijuna kuna dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i jedinice lokalne samouprave sudjeluju s 20 milijuna. Pri kupnji dvorca, Županija i Grad Donja Stubica sudjeluju sa po 400 tisuća kuna svaki Za kupnju zemljišta predviđeno je 600 tisuća kuna. Ti projekti ukupno opterećuju Županiju s 2,5 milijuna kuna što se planira zatvoriti iz kreditnog zaduženja, rečeno je na Skupštini.

Županija će se zadužiti na 15 godina, a prva rata dolazi na naplatu sredinom 2020,  posljednja u ožujku 2035. godine.

Željko Kolar Krapinsko – zagorska županija Za udruge iz resora zdravstva i socijale 614 tisuća kuna