Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Javni natječaj za posao koji će olakšati život 127 djece

Zagrebačka županija traži 115 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju

Pomoćnici u nastavi
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pomoćnici u nastavi trebaju učenicima pomagati u učenju, kretanju, prehrambenim i higijenskim potrebama, te ostalim aktivnostima

Da bi olakšali poteškoće koje osobe s teškoćama u razvoju moraju prolaziti za vrijeme osnovnoškolsko i srednjoškolskog školovanja, Zagrebačka županija je u sklopu projekta “Prsten potpore” objavila javni natječaj kojim će za 127 njih zaposliti 115 pomoćnika u nastavi.

Poželjno iskustvo volontera

Kako stoji u natječaju, projektom je predviđen odabir, edukacija i zapošljavanje osoba na poslovima pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Zagrebačke županije radi postizanja boljih obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja učenika.

Pomoćnici se traže i na nepuno i na puno radno vrijeme, a za potrebe zapošljavanja potrebno je da imaju minimalno srednjoškolsko obrazovanje kao i da protiv njih nije pokrenut kazneni postupak.

Potpisivanje ugovora za Kučki most Radovi na jesen Iz Županije povučeno dodatnih milijun i sto tisuća kuna za Kučki most

Pomoćnici u nastavi zaposlit će se u 26 osnovnih i osam srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija, a koje su partneri u projektu “Prsten potpore”.

Opis posla pomoćnika u nastavi je sljedeći: moraju pomagati u poslovima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, što znači da bi trebali pomagati pri učenju, pamćenju, i sudjelovanju u nastavi. Osim toga, pomažu im i u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, u obavljanju higijenskih potreba i ostalim svakidašnjim nastavnim, izvannastavnim i izvanučioničkim aktivnostima. Zbog ovakvih zahtjeva, bitno je da kandidat poštuje različitosti, ima afinitet prema djeci s teškoćama u razvoju, otvorenost, odgovornost, fleksibilnost, razvijene komunikacijske vještine, podjednaku sklonost individualnom i timskom radu, točnost u izvršavanju poslova, organiziranost, emocionalna stabilnost i dosljednost.

Rebalans proračuna u Svetoj Nedelji Izglasan prvi rebalans proračuna Grada Sveta Nedelja Više novca za učenike i novorođenčad

Poželjno je također poznavati osnovnu razinu znanja stranog jezika (engleski jezik, njemački jezik), imati iskustvo u neposrednom radu s djecom s teškoćama u razvoju te iskustvo u volontiranju.

Fond od 10 milijuna kuna

Projekt “Prsten potpore” lani je odabran za financiranje u okviru Poziva UP.03.2.1.03 “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III” koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. Zagrebačkoj županiji je za provedbu projekta u razdoblju od 2017. do 2020. godine iz fonda odobreno bespovratnih 10 milijuna kuna, dok će ostatak sredstava u iznosu 8,845.548,80 kn osigurati Zagrebačka županija.

TZG Sveti Ivan Zelina Započele prijave za drugu zelinsku Šatorijadu Druženje u prirodi i spavanje u šatorima učenici medicine Brodski učenici Praktično znanje 'bruse' u europskim klinikama

Projekt “Prsten potpore” u Zagrebačkoj županiji provodi se četvrtu godinu te raste, kako brojem učenika i pomoćnika, tako i brojem škola partnera na projektu te u vidu financiranja. U školskoj godini 2017./2018. projekt se provodio u 35 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija te je u sklopu njega bilo angažirano 110 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi za 124 učenika s teškoćama u razvoju.