Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Cilj je privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta

Započeli radovi na gradnji zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Lipik 2

1/3
Foto: Lipički compas
Trenutačno se radi oborinska kanalizacija, DTK kablovi, elektroinstalacije do svih parcela te kompletno uređenje ceste s nogostupom

Unatoč poteškoćama u kojima se Lipik i cijela Hrvatska nalaze zbog širenja koronavirusa, ima i pozitivnih stvari. Naime, područje Poduzetničke zone Lipik 2 opet je postalo gradilište. Poslije završetka gradnje objekta Poduzetničkog inkubatora, počeli su radovi većeg obuhvata.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Lipiku najavila početak gradnje Nova državna ergela za novi vjetar u leđa razvoju turizma i konjogojstva

Privlačenje investicija

Upravo se dovršava gradnja zajedničke infrastrukture u cijeloj zoni. Nakon geodetskih izmjera, počeli su radovi, a trenutačno se radi oborinska kanalizacija, postavljaju DTK kablovi, elektroinstalacije do svih parcela te kompletno uređenje ceste s nogostupom na obje strane. U radove je uključeno i postavljanje energetski učinkovite javne rasvjete. Projekt je vrijedan 5,6 milijuna kuna, a 4,7 milijuna kuna sufinancira se iz europskih strukturnih investicijskih fondova preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto ugovorenog iznosa financira se iz lipičkoga gradskog proračuna.

Foto: Lipički compas

U gradnju Poduzetničke zone Lipik 2 dosad je uloženo više od četiri milijuna kuna iz nacionalnih izvora i proračuna Grada Lipika. Završetkom kompletne infrastrukture, zahvaljujući ovom projektu trebale bi se privući investicije i otvoriti nova radna mjesta na lipičkom području, što je u konačnici i cilj.

– To je zona u koju smo mi dosad uložili znatna sredstva. Preko Ministarstva gospodarstva u kolovozu prošle godine otvorili smo Poduzetnički inkubator u kojem već imamo stotinjak zaposlenih radnika. Imamo još slobodnih parcela i siguran sam da je to ono što nam je potrebno u razvoju malog i srednjeg poduzetništva. Inkubator je gotovo popunjen i, svaki put kada raspišemo natječaj, popunimo jednu ili dvije hale – kaže gradonačelnik Vinko Kasana.

Sport u službi turizma Rukometaši PPD Zagreba kao ambasadori Lipika i županije

Podsjetimo kako je gradonačelnik s direktoricom tvrtke Promet građenje d.o.o. Ankom Šutalo krajem prosinca prošle godine potpisao ugovor o izvođenju radova čiji je očekivani završetak predviđen potkraj ove godine, a njihovom će realizacijom poduzetnicima na raspolaganju biti sva potrebna energetska, komunalna i prometna infrastruktura.

Foto: Lipički compas

Poziv poduzetnicima

Govoreći o mjerama kojima Grad Lipik pomaže poduzetnike, Kasana je istaknuo kako je upravo raspisan natječaj za mjeru nabave dugotrajne imovine koju Grad sufinancira s 50 posto, odnosno do visine od 25 tisuća kuna po poduzetniku. Isto tako sufinancira se i zapošljavanje novih djelatnika te izrada projektne dokumentacije.

Ulaganje grada Mali Lošinj U infrastrukturu Ilovika uloženo više od 1,8 milijuna kn

– Zainteresirani poduzetnici mogu se slobodno javiti u našu razvojnu agenciju, nakon čega ih mi preuzimamo i vodimo cijelim procesom. Onima koji grade halu u našoj zoni prostor dajemo skoro gotovo besplatno, odnosno jedan kvadrat za jednu kunu. Us to, dobivaju besplatno 25 kilovata struje te besplatne priključke na struju, vodu i kanalizaciju, a oslobađamo ih i plaćanja komunalne naknade, i to prve godine u cijelosti, dok druge godine plaćaju 25 posto – ističe Kasana.