Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Lipiku najavila početak gradnje

Nova državna ergela za novi vjetar u leđa razvoju turizma i konjogojstva

1/12
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
S obzirom na vrijednost ove prirodne kulturne baštine koja je i povijest Lipika i naše države, obveza Ministarstva poljoprivrede je da za konje lipicance osigura sredstva i mi ćemo se za to potruditi, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u sklopu početka projekta gradnje nove ergele lipicanaca posjetila je postojeću Državnu ergelu Lipik. Grad Lipik napravio je cjelovitu projektno-tehničku dokumentaciju za novu lipičku ergelu, čija bi gradnja trebala započeti ove godine.

Predstavljen idejni projekt zgrade novog Doma zdravlja u Lipiku Objekt koji će pridonijeti još boljoj zdravstvenoj usluzi u županiji

Kako je istaknuto, program razvoja lipičke kulturno-turističke ponude, s posebnim naglaskom na unapređenje prirodne baštine i ostvarivanje dodatnih prihoda od turizma, vrijedan je gotovo 50 milijuna kuna s PDV-om. Prva faza, koja se odnosi na ergelu Lipik, vrijedna je 14 milijuna kuna.

Proaktivan pristup

– S obzirom na vrijednost ove prirodne kulturne baštine koja je i povijest Lipika i naše države, obveza Ministarstva poljoprivrede je da za konje lipicance osigura sredstva i mi ćemo se za to potruditi. Nadam se da ćemo do idućeg sastanka ponuditi konkretno rješenje vezano za ostvarivanje prve faze investicijskog projekta – kazala je ministrica Vučković.

Nakon sastanka ministrica se zahvalila gradonačelniku Vinku Kasani na svim dobrim inicijativama te istaknula kako je riječ o gradu koji po glavi stanovnika povlači popriličan iznos sredstava iz fondova EU i nalazi se među vodećim gradovima u tom pogledu.

Udruzi Lipik 1991. u Ministarstvu hrvatskih branitelja uručen vrijedan ugovor Za projekt poboljšanja kvalitete života lipičkih branitelja povukli 1,3 mil. kuna

– Dokazujući svoj proaktivni pristup, Grad Lipik nije se ograničio samo na ergelu, nego je, razmatrajući u širini, napravio cjelovit razvojno kulturno-turistički koncept s osvrtom na unapređenje prirodne baštine i na mogućnost ostvarivanja dodatnih prihoda iz turizma – rekla je ministrica Vučković te naglasila kako će Ministarstvo poljoprivrede ovaj projekt podržati.

U četiri faze

Gradonačelnik Kasana istaknuo je kako je jedna faza projekta koju su u Lipiku godinama pripremali privedena kraju. Pritom je izrazio zadovoljstvo što je i ministrica u pozitivnoj atmosferi posjetila grad i potvrdila sve ono što su govorili, a to je da ove godine počinje izgradnja nove ergele.

Građevinska dozvola za ovaj projekt ishodovana je putem sredstava iz projekta prekogranične suradnje.

– Ovo je novi vjetar u leđa razvoju Lipika te konjogojstva na ovom području, ali i projektu Raminac koji će biti smješten oko istoimenog jezera i prostirati se na 89 hektara. Projekt Raminac podijeljen je u četiri faze, a prva faza je upravo gradnja nove ergele s pristupnom cestom, druga faza je adrenalinski park, treća smještajni kapaciteti, a četvrta gradnja novog hipodroma – naglasio je gradonačelnik, zahvalivši se upravi i djelatnicima Državne ergele na suradnji.

Rukometaši PPD Zagreba i kineskog Beijing Sport Universityja pripremali se u lipičkim toplicama Lipik opet postaje važna destinacija na karti sportskog i zdravstvenog turizma Hrvatske

Dodao je kako se, kao i velika većina građana Lipika, veseli početku gradnje nove ergele.