Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U Lipiku dodijeljene nagrade “Dr. Ivan Šreter“

Zapozorje, oznak i bilješkinja najbolje nove hrvatske riječi u 2018.

Foto: Lipički compas
U uži izbor ušle su i riječi odnosnik (korelat), zračila (radioaktivna tvar), šiljevina (ostatak šiljenja), bojomet (paintball)...

Zapozorje, oznak i bilješkinja nove su hrvatske riječi koje su na natječaju koji provodi časopis Jezik, a pod pokroviteljstvom Zaklade “Dr. Ivan Šreter” proglašene najboljima u 2018. godini. Odlučilo je tako povjerenstvo sastavljeno od jezikoslovaca, književnika i znanstvenika. Dodjela Šreterove nagrade upriličena je u konferencijskoj dvorani “Quella” Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku.

Učenici stvaraju i uče o ljepotama prirode U lipičkoj Osnovnoj školi otvoren novi natječaj za najljepši školski vrt

Pristiglo stotinjak riječi

Na natječaj je pristiglo stotinjak novih riječi gotovo 50 autora. Prvo mjesto osvojilo je zapozorje profesorice hrvatskoga jezika iz Vinkovaca Lidije Stević Brtan. Riječ je nekoliko puta ušla u uži izbor, a zbog naglog širenja anglizma backstage i zbog toga što u hrvatskom jeziku do sada nije postojala jedna riječ kojom bi se imenovao prostor iza pozornice, ove je godine dobila prvu nagradu.

– Riječ zapozorje pala mi je na pamet zato što se engleski izraz backstage teško može uklopiti u hrvatski jezik, bilo u govoru, bilo u pismu. Voljela bih da termin uđe u uporabu, ali samo o ljudima ovisi koliko će ga koristiti – kaže autorica L. Stević Brtan.

Okupljenima su se pozdravnim riječima obratili gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i predsjednik zaklade Damir Foretić. Grad Lipik prihvatio se ove godine pokroviteljstva svečanosti dodjela nagrade.

Raspisan natječaj Traže se ‘stanari’ uređenih poslovnih prostora u Poduzetničkom inkubatoru

Prije same dodjele prikazan je dokumentarni film o Ivanu Šreteru “Časnik mirotvorac” autora Dražena Bušića u produkciji Zaklade. Film govori o životu i teškoj sudbini dr. Šretera, njegovu mučeništvu i jezičnom stradalništvu (jer je bio progonjen zbog upotrebe hrvatskoga jezika, zbog riječi umirovljeni časnik), o natječaju za najbolju novu riječ koji prigodno nosi njegovo ime. Šreterova obitelj i prijatelji, svjedoci njegova života i sudbine, ogorčeni su činjenicom da Šreterovi ubojice nisu privedeni pravdi, a osobito je teško da mu se grob i ne zna.

Osim zapozorja, oznaka i bilješkinje, u uži izbor ušle su i riječi odnosnik (korelat), zračila (radioaktivna tvar), šiljevina (ostatak šiljenja), bojomet (paintball), mišište (podloga za miš), istinik (detektor laži)...

Hostel je otvoren u kolovozu 2018., a već je u njemu boravilo više od 800 gostiju U Lipiku uz mala ulaganja riješili problem nedostatka smještaja Napušteni objekt pretvorili u moderan hostel s 53 ležaja

Trebaju li nam nove riječi?

Iako neki smatraju da su nove riječi nepotrebne, besmislene, čak i smiješne, glavna urednica časopisa Jezik i predsjednica povjerenstva prof. dr. sc. Sanda Ham ne slaže se s takvim ocjenama. – U Hrvata je nekako oduvijek stvaran osjećaj da tvoriti nove riječi nije dobro, da je to politički loše. Radije ćemo uzeti englesku riječ jer to je, eto, pomodno i dobro i time pokazujemo da znamo jezike, dok su hrvatske riječi nekako previše naše, domaće i niste ‘in’ ako ih upotrebljavate. Mi smatramo kako je potrebno razmišljati da se sve riječi mogu tvoriti u hrvatskom jeziku i da ne moramo, kako nam dođe neki novi pojam, za njega uzeti tuđicu – istaknula je Ham. 

Asfaltiranje parkirališta kod gradskog groblja Lipik Asfaltirano parkiralište kod gradskog groblja