Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Raspisan natječaj

Traže se ‘stanari’ uređenih poslovnih prostora u Poduzetničkom inkubatoru

1/3
Foto: Lipički compas
Grad iznajmljuje prostor pod povoljnim uvjetima, budući da se ne plaća naknada za zakup, ali od poduzetnika koji uđu u inkubator očekuju zapošljavanje određenog broja ljudi

Nedavno su završeni 770 tisuća kuna vrijedni radovi na rekonstrukciji i opremanju poduzetničkog inkubatora u zgradi bivše osnovne škole u Donjem Čagliću, koji se nalazi 2,5 kilometara od Lipika i čija površina iznosi 370 četvornih metara. Projekt je sufinanciran iz programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC-HR-BA-ME u kojem sudjeluju Općina Orašje (BiH), Grad Lipik i Grad Garešnica, a namijenjen je malim poduzetnicima te se očekuje otvaranje desetak radnih mjesta. Stoga je Grad Lipik 22. veljače raspisao natječaj za zakup poslovnih prostora u objektu Poduzetničkog inkubatora Donji Čaglić.

Hostel je otvoren u kolovozu 2018., a već je u njemu boravilo više od 800 gostiju U Lipiku uz mala ulaganja riješili problem nedostatka smještaja Napušteni objekt pretvorili u moderan hostel s 53 ležaja

Za poduzetnike

– U razgovoru s mladim poduzetnicima i poduzetnicima općenito doznali smo kako im je najveći problem osigurati prostor za poslovanje. Iz tog razloga, kako bismo im olakšali sam početak poslovanja, smatrali smo kako je najbitnije osigurati im primjeren prostor za poslovanje bez velikih početnih ulaganja – pojašnjava razloge gradnje i opremanja inkubatora Veronika Prhal, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika.

Poslovni prostor poduzetničkog inkubatora u Donjem Čagliću ukupne je neto površine 369,35 četvornih metara, a sastoji se od zajedničkog prostora i posebnih dijelova koji su samostalni predmet zakupa. Namijenjeni su obavljanju proizvodnih i/ili uslužnih djelatnosti. Ponuditelji su dužni dostaviti pisanu ponudu s naznakom na koji se poslovni prostor ponuda odnosi i kratkim opisom djelatnosti koju planiraju obavljati u poslovnom prostoru. Javni natječaj otvoren je trajno, odnosno do trenutka davanja svih poslovnih prostora u zakup, a javno otvaranje pristiglih ponuda obavljat će se svake srijede u 10 sati. Svrha projekta je poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području grada Lipika.

Završna konferencija projekta Poduzetnički inkubator Puljašić: Gospodarstvo je jedini izlaz

– Inkubator u Donjem Čagliću namijenjen je kako mladim poduzetnicima na početku poslovanja tako i poduzetnicima općenito, prvenstveno onima koji se bave uslužnim i proizvodnim djelatnostima koje ne zahtijevaju prevelik prostor. Iz natječaja je vidljivo da prostor iznajmljujemo pod vrlo povoljnim uvjetima, budući da se ne plaća naknada za zakup, ali od poduzetnika koji uđu u inkubator očekujemo zapošljavanje određenog broja ljudi. Kada prostor bude u punom kapacitetu, očekujemo da će biti otvoreno desetak radnih mjesta – ističe pročelnica Prhal.

Lipik kao jedinica lokalne samouprave kontinuirano radi na razvoju malog i srednjeg poduzetništva na svom području. U gradu ga ne podupiru samo riječima, nego i konkretnim mjerama, odnosno financijskim poticajima. Jedna od mjera za poticanje poduzetništva je i projekt poduzetničkog inkubatora u Donjem Čagliću, ali i onog većeg, više od 20 milijuna kuna vrijednog inkubatora u Lipiku, koji se također gradi europskim novcem. Industrija u Lipiku je snažna, uspjela je opstati i u ratnim vremenima, a iza tamošnjih poduzetnika stoji dugogodišnje iskustvo te stabilan i uspješan rad.

Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u fokusu lipičkih vlasti Novcem EU grade dva poduzetnička inkubatora za novi zamah razvoju grada

Doprinos razvoju grada

U Gradu vjeruju kako će gradnja poduzetničkih inkubatora u Lipiku i Donjem Čagliću rezultirati privlačenjem novih investicija te dati dobar vjetar u leđa sadašnjim i budućim poduzetnicima, ali i novi zamah razvoju grada Lipika i Požeško-slavonske županije u cijelosti. Njihovim stavljanjem u funkciju zaposlit će se dobar dio ljudi koji su trenutno u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Kako doznajemo, već ima upita zainteresiranih poduzetnika.

– Osnovna intencija inkubatora u Lipiku i Donjem Čagliću je otvaranje novih radnih mjesta i davanje šanse poduzetnicima za početak rada. Mladi poduzetnici početnici u inkubatoru će imati posebne uvjete jer se mogu prijaviti, dobiti prostor i pod povoljnim uvjetima započeti poslovanje. Inkubator u Donjem Čagliću će u ovom ruralnom području s visokom nezaposlenošću žena u dobi od 40 do 55 godina itekako doprinijeti razvoju tog dijela grada – istaknuo je lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Župan obišao radove na poduzetničkom inkubatoru u Pločama i projektu GLOG u Opuzenu Radno u dolini Neretve, do srpnja gotov inkubator, a kreće i projekt navodnjavanja