Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Novi edukativni, turistički i kulturni objekti na tri lokacije

Zaštićena i ekološki očuvana područja uz rijeku Savu uskoro u funkciji turizma

Foto: bpz.hr
U gradnju objekata na sve tri lokacije treba investirati oko 100 milijuna kuna

Kulturno-obrazovna zona Šištat, prašuma Prašnik i ornitološki rezervat Bara Dvorina tri su lokacije prirodne i kulturne baštine na kojima će Brodsko-posavska županija sagraditi edukativne, kulturne, turističke i sportske objekte. To će se realizirati u sklopu strateškog projekta “Prirodni i kulturni resursi u funkciji turizma”, čiji je cilj razvoj prirodne baštine i stavljanje kulturnih resursa u turističku funkciju. Poslovi pripreme projektno-tehničke dokumentacije vrijedni 6,5 milijuna kuna povjereni su županijskom Centru za razvoj, a s 85 posto sredstava sufinanciraju se sredstvima EU fonda za regionalni razvoj.

Novalja NOVALJA Turistički djelatnici učili o sigurnom vođenju na izlete, prvoj pomoći...

Projekt do kraja 2023.

Projekt na inovativan način objedinjuje turizam, kulturu, školstvo i zaštitu okoliša. U turističku će funkciju biti stavljena zaštićena područja uz rijeku Savu, koja su zbog autentičnosti i ekološke očuvanosti iznimno zanimljiva modernim turistima koji sve više vremena provode u prirodi.

– Ovo je iznimno važan i velik strateški projekt iz područja turizma i kulture. Uz prenamjenu nekretnina u državnom vlasništvu, što je za uspjeh projekta iznimno važno, on predviđa da se dvije prirodne cjeline, predivna prašuma Prašnik i živopisno područje Bare Dvorine, u budućnosti kroz informativne i multimedijalne centre približe brojnim posjetiteljima – istaknuo je brodsko-posavski župan Danijel Marušić. Korisnik projekta je Brodsko-posavska županija, a parteri su Javna ustanova Natura Slavonica, Općina Sibinj i Općina Klakar. Projekt se provodi od 1. svibnja 2018., a trajat će do 30. studenog 2023.

MINISTRICA TURIZMA U BPŽ Slavonija je idealna destinacija za razvoj ruralnog, ali i biciklističkog turizma

Sredstva iz EU fondova

Projektom je predviđena gradnja centra za očuvanje baštine, muzejske čuvaonice te kulturno-obrazovne zone za djecu i mlade na području bivšeg vojno-skladišnog kompleksa Šištat u Gromačniku, zatim centra za posjetitelje u rezervatu šumske vegetacije Prašnik nedaleko od Stare Gradiške te infocentra u zaštićenom poplavnom području Dvorina kod Donje Bebrine.

Predviđa se da će u gradnju objekata na sve tri lokacije trebati investirati oko 100 milijuna kuna, a Županija će sredstva pokušati povući iz EU fondova.