Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vukovarsko-srijemska županija i AP Vojvodina zajednički za projekte EU

Zaustaviti odlazak mladih i privući više investitora

Foto: VUKOVARSKO - SRIJEMSKA ŽUPANIJA
– Suradnja s AP Vojvodinom obuhvaća više projekata, a jedino tako možemo doći do sredstava. S obje strane granice suočavamo se s istim problemima pa uz bolju i intenzivniju suradnju možemo ostvariti i bolje rezultate – kaže župan Damir Dekanić

Vukovarsko-srijemska županija godinama održava dobre odnose sa susjednim županijama, ali i regijama iz susjednih država. U sklopu tih aktivnosti izaslanstvo Autonomne pokrajine Vojvodine, predvođeno predsjednikom Skupštine AP Vojvodine Istvánom Pásztorom i direktorom JP-a Vojvodinašume Ronaldom Kokaiem, posjetili su Županiju.

Prekogranična suradnja

U zgradi Brodske imovne općine u Vinkovcima, gdje je smještena Uprava šuma Podružnica Vinkovci, održan je radni sastanak na kojem ih je dočekao župan Damir Dekanić s predstavnicima Hrvatskih šuma d.o.o. Razgovaralo se i o mogućnostima pripreme zajedničkog projekta za prijavu na Program prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska – Srbija.

Bila je ovo prilika i za upoznavanje s obzirom na to da Vukovarsko-srijemska županija ima novoga župana. Još jednom  su se istaknuli potencijali dviju regija, projekti koji su u tijeku ili u planu, te drugi planovi.

– Drago mi je da nastavljamo priču prekogranične suradnje, jer u šumskim predjelima naslonjeni smo jedni na druge. Nadamo se 
da ćemo u suradnji sa Vojvodinašumama pokrenuti nove projekte kroz koje ćemo zaustaviti odlazak mladih, ali i privući gospodarstvenike iz drugih krajeva – rekao je voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Krasnodar Sabljić.

Spomenuvši dosadašnju suradnju župan Damir Dekanić naglasio je da su u planu mnogi projekti od obostranog interesa  koji će donijeti boljitak i Vukovarsko-srijemskoj županiji i AP Vojvodini, ali prije svega omogućiti i kvalitetniji život građana.

– Suradnja s AP Vojvodinom obuhvaća više projekata, a jedino tako možemo doći do sredstava. S obje strane granice suočavamo se s istim problemima pa uz bolju i intenzivniju suradnju možemo ostvariti i bolje rezultate. Upravo to rubno područje EU, kao i AP 
Vojvodina koja stremi k ulasku u EU, želimo pretvoriti u centar iz kojega ljudi s obje strane granice neće odlaziti u potrazi za boljim 
životom – rekao je Dekanić.

Dodao je da je za ostvarenje toga plana ključna suradnja koja daje snagu pri nastupu na europskim i svjetskim tržištima. Prema njegovim riječima samo uz pomoć zajedničkih projekata i suradnji možemo iskoristiti potencijale kojima raspolažemo, a onda i realizirati postavljane ciljeve i zadržati mlade na ovim prostorima.

Češći susreti

Predsjednik Skupštine Pásztor zahvalio je na prijemu i razgovorima te istaknuo kako je do sada suradnja između dviju regija bila 
dobra.

– Tema našeg susreta i razgovora jest nastavak suradnje te mogućnost pripreme projekata usmjerenih na fondove EU. Prostor s jedne i druge strane dosta je sličan, budući da nas dijeli državna granica, te smo razgovarali sa županom o sličnim problemima 
koje imamo. Ovaj rubni prostor treba postati područje koje će privlačiti, kroz koje se neće samo prelaziti i odakle se neće odlaziti, nego zadržavati – rekao je predsjednik Skupštine Vojvodine István Pásztor.

Napomenuo je  da je riječ o različitim projektima  iz raznih oblasti pa tako ima gospodarskih, ekoloških, socijalnih, a ujedno ekonomičnih projekata koji će poslužiti kao mehanizam koji će pridonijeti postizanju cilja na ovom području.

– Namjera je da susreti sa županom budu češći kako bismo mogli utvrditi koje projekte možemo kandidirati u sljedećem financijskom razdoblju, jer nam je zajednički cilj da budemo uspješni u privlačenju sredstava EU i realizaciji tih projekata – istaknuo je Pásztor.