Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Projekti vrijedni gotovo 14 milijuna kuna sufinancirani su iz EU fondova

Završena energetska obnova još dviju škola u Brodsko-posavskoj županiji

Foto: Brodsko-posavska županija
Posebnu zahvalu župan Danijel Marušić uputio je ravnateljicama Ljiljani Ptačnik i Blagici Pečnjak koje su ulagale velike napore kako bi se projekti energetskih obnova njihovih škola realizirali do samoga kraja

Župan Danijel Marušić i v.d. pročelnice županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović obišli su energetski obnovljene zgrade Gimnazije u Novoj Gradiški i Osnovne škole Ljudevita Gaja.

Projekt energetske obnove zgrade novogradiške Gimnazije, čiji je nositelj Brodsko-posavska županija, vrijedan je 5,950.000 kuna, a sufinanciran je sredstvima iz EU fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2,548.113,79 kuna.

Jedinice lokalne i regionalne samouprave ujedinile se u inicijativi za radove na bolnici u Novoj Gradiški Potpisani ugovori o sufinanciranju obnove dijela bolnice i prenamjene u COVID odjel

Bolji uvjeti i moderan prostor

Ovim važnim projektom ostvarena je ušteda u potrošnji toplinske energije za 53 posto. Škola je iz energetskog razreda D prešla u razred C, a smanjena je i emisija ugljičnog dioksida za 69,80 posto.

Ravnateljica Gimnazije prof. Ljiljana Ptačnik naglasila je kako je ovo bio iznimno zahtjevan projekt. Poboljšana je toplinska izolacija vanjskih zidova ovojnice te zaštita poda (podruma), zamijenjena stolarija, izvršena je toplinska izolacija stropa. Uveden je novi sustav LED rasvjete, a ugrađen je i novi plinski kondenzacijski uređaj.

Pročelnica Vukašinović naglasila je kako su ovim projektom stvoreni puno bolji uvjeti u školi te moderan i opremljen prostor uz poštivanje pedagoškog standarda.

Za obnovu OŠ Ljudevita Gaja izdvojeno je 7,900.000 kuna, a projekt zajednički sufinanciraju Brodsko-posavska županija i Europski fond za regionalni razvoj. Bespovratna sredstva iznose 4,613.302,28 kuna.

Najveći pojedinačni projekt koji se gradi europskim novcem Prvi javni sustav navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji iduće godine u funkcij

Ravnateljica Blagica Pečnjak istaknula je da je projekt, između ostalog, obuhvatio toplinsku zaštitu vanjskih zidova te postavljanje toplinske izolacije prema tavanu. Energetskom obnovom škole ostvarena je ušteda u potrošnji toplinske energije za 57,84 posto, a emisija štetnog CO2 u zraku smanjena je za 65,66 posto.

Ustrajno do cilja

Župan Danijel Marušić izjavio je da se čovjek najljepše osjeća kada se završi nešto što je započeto. On je izrazio zadovoljstvo završenim hvalevrijednim projektima, zahvalivši svima koji su dali svoj doprinos.

Posebnu zahvalu župan je uputio ravnateljicama Ptačnik i Pečnjak koje su u ostvarenju svojih ciljeva bile ustrajne, ambiciozne i ulagale velike napore kako bi se projekti realizirali do samoga kraja, a plodovi njihovog truda bili vidljivi.