Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Potrebna sanacija

Zbog opasnih klizišta Vukovaru hitno trebaju potporni zidovi

Klizišta u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Samo za izradu projektne dokumentacije za sanaciju 5,5 km klizišta opasnih za sigurnost građana treba pet milijuna kuna

Nedostatak potpornih zidova na području Vukovara već godinama je jedan od najvećih gradskih problema za koji gradske vlasti nemaju rješenja. Razlog tome su lesna brda čiji se dijelovi s vremena na vrijeme odvaljuju i prijete i objektima i građanima u gradu. U opasnosti su objekti na brdu, ali i oni u njegovu podnožju. Ugrožene su kuće, škole, ceste, parkirališta, groblja... Vukovarci se i danas sjećaju nekoliko slučajeva urušavanja brda kada su zabilježene materijalne štete, ali su, nasreću, izbjegnute ljudske žrtve. Mnogo je slučajeva da su građani u podnožju Staroga katoličkog groblja, u svojim dvorištima ili na ulici, pronalazili ljudske kosti pokopane na tome groblju. Godišnje se zabilježi 4-5 slučajeva urušavanja.

Gradski muzej Vukovar Gradski muzej Stalni postav 'Muzeja Vukovar u progonstvu'

To je gradski proračun!

– Na području grada imamo oko 5,5 kilometara vrlo problematičnih klizišta koja prijete sigurnosti građana. Svjesni smo tog problema, ali, nažalost, radi se isto tako i o problemu koji nije ni brzo ni jednostavno rješiv. Novca za gradnju potpornih zidova grad nema – rekao je pročelnik vukovarskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig i dodao da gradske vlasti u sklopu svojih mogućnosti izlaze ususret građanima sanacijom površina koje se odrone i sanacijom njihovih objekata. Prema neslužbenim procjenama, za gradnju potpornih zidova u Vukovaru potrebno je oko 150 milijuna kuna, a Čulig misli da novca treba i puno više. Da Vukovar toliko novca nema potvrdio je i gradonačelnik Ivan Penava rekavši da se radi o godišnjem gradskom proračunu. Samo za izradu projektne dokumentacije potrebno je oko pet milijuna kuna.

– Pokušavamo na razne načine doći do novca. Težimo tome da novac pronađemo i izvan Hrvatske. Na nacionalnoj razini nema te komponente osim Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje predviđa samo saniranje klizišta uz državnu cestu. Ostaje nam još kao mogućnost norveški financijski mehanizam za koji se prijavljujemo – rekao je Penava.

Liježu i bude se sa strahom

Ne pronađu li potreban novac, druga je mogućnost da novcem iz gradskog proračuna rješavaju tvaj gorući gradski problem, za što bi im trebalo 20-30 godina. U isto vrijeme građani koji žive u blizini ugroženih područja liježu i bude se sa strahom od novih mogućih urušavanja. Ukazuju na to pukotine u lesnim brdima koje su vidljive i golim okom.

Vukovarart festival Vukovarart festival Vukovarske zidove pretvorit će u 3D umjetnička djela