Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Grad Orahovica donio prvi paket mjera pomoći poduzetnicima i građanima u krizi

Želimo sačuvati svako radno mjesto i pomoći gospodarstvenicima

Foto: Grad Orahovica
Radi se o prvom paketu mjera koje kao gradonačelnica mogu odmah uvesti, bez predstav-ničkog tijela, rekla je gradonačelnica Petin

Gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin donijela je prve konkretne mjere pomoći poduzetnicima i građanima u krizi zbog koronavirusa. Nakon sagledavanja svih posljedica novonastale situacije, u Gradu su odlučili poduzeti korake za olakšavanje poslovanja kako bi se pomoglo lokalnom gospodarstvu i građanima.

Zatvorene županijske i lokalne ceste Punktove uz policiju čuvaju i pripadnici civilne zaštite

Nema plaćanja zakupa

– Radi se o prvom paketu mjera koje kao gradonačelnica mogu odmah uvesti, bez predstavničkog tijela ili čekanja njihove naknadne primjene. Važno je sačuvati svako radno mjesto i pomoći našim gospodarstvenicima u ovoj situaciji koja ih je pogodila – kazala je gradonačelnica Petin.

Svi koji su odlukom Stožera civilne zaštite RH morali prestati s radom bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade u 50-postotnom iznosu. Trenutačno je, naime, na snazi odluka o komunalnoj naknadi izglasana 2018. koja omogućava da se komunalna naknada može utvrditi u smanjenom opsegu, a koju je gradonačelnica odmah primijenila. Upućen je zahtjev povjerenici za Gradsko vijeće za izmjenom spomenute odluke kako bi se naknadno omogućilo oslobođenje plaćanja komunalne naknade u stopostotnom iznosu. Isto tako, jedna od mjera je oslobađanje svih poslovnih subjekata od plaćanja poreza na korištenje javnih površina i plaćanja zakupa javnih površina te zakupa gradskih poslovnih prostora u vrijeme zabrane obavljanja djelatnosti.

Održana početna konferencija najvećeg orahovačkog projekta Na Jezeru će graditi Edukativni centar, odmaralište za djecu, bungalove, igrališta...

Bez prisilne naplate

Roditelji će biti oslobođeni plaćanja naknade za vrtić. Beskamatno se odgađa naplata svih potraživanja i javnih davanja za sve Orahovčane. Neće biti nikakve prisilne naplate gradskih prihoda ni zaračunavanja kamata na kašnjenje s plaćanjima.

– Apeliram na sve one trgovine koje su nastavile s radom da vode brigu da nema više od pet ljudi u prostoriji u isto vrijeme, da je razmak između djelatnika i građana minimalno dva metra i da se ne zadržavaju dugo. Ako čuvamo sebe, sačuvat ćemo i druge. Mislim da je to najbolja mjera da suzbijemo ovaj virus – poručila je gradonačelnica Petin.

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA Uređenje Turističko-rekreakcijskog centra 'Jezero-Hercegovac-Ružica grad'

Iz Grada su poručili i da će pozorno pratiti razvoj situacije te donositi nove mjere sukladno zakonskim mogućnostima.