Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 309 pregleda
povećanje temeljnog kapitala

Živi zid podigao kaznenu prijavu protiv odgovornih u Vukovarskoj gospodarskoj zoni

Pavao Josić Živi zid
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pojašnjavaju kako je Gradsko vijeće Grada Vukovara na sjednici održanoj 31. kolovoza 2017. godine, a na prijedlog gradonačelnika Ivana Penave, većinom glasova donijelo "odluku o povećanju temeljnog kapitala trgovačkog društva Vukovarska gospodarska zona d.o.o."

Predsjednik vukovarske podružnice Živog zida Pavao Josić, koji je i gradski vijećnik, podnio je danas kaznenu prijavu protiv odgovornih u Vukovarskoj gospodarskoj zoni za milijunsku štetu na teret poreznih obveznika nastalu podizanjem sudske tužbe protiv tvrtke M-San.

Pojašnjavaju kako je Gradsko vijeće Grada Vukovara na sjednici održanoj 31. kolovoza 2017. godine, a na prijedlog gradonačelnika Ivana Penave, većinom glasova donijelo "odluku o povećanju temeljnog kapitala trgovačkog društva Vukovarska gospodarska zona d.o.o."                                                                                   

- Takvo "povećanje temeljnog kapitala" u naravi znači da Grad Vukovar treba 'svoja', odnosno sredstva građana, prebaciti na račun Vukovarske gospodarske zone d.o.o., kako bi se podmirili troškovi sudske parnice od 1 milijun i 70 tisuća kuna, koju je VGZ d.o.o. i odgovorne osobe koje su je pred zakonom predstavljale, izgubila u očito neopravdanoj, pred zakonom neosnovanoj i sumnjivoj tužbi tvrtke M-San. Politički kadrovirana uprava, neosjetljiva za potrebe tržišta, iskoristila je sve „zakonski opravdane“ razloge da bi zatečene ulagače onemogućila u rastu i razvoju, uporno zahtijevajući  ispunjenje svih preuzetih obaveza, iako su bili svjesni da obaveze koje su ulagači prihvatili neće biti ispunjene  zbog nastale globalne ekonomske krize, koja se posebno žestoko obrušila na cjelokupno hrvatsko tržište - navode iz Živog zida.                                                                       

Ističu i kako činjenica da je danas od početnih ulagača opstala svega nekolicina njih govori o srazmjeru netolerancije i energije koju je tadašnja uprava  ulagala u zatiranje svakog rasta i razvoja spomenutih tvrtki  od kojih je većina nakon višegodišnje diktature bankrotirala ili odustala.

- Postoji velika bojazan da će nakon „uspješne naplate“ sudskih troškova uslijediti milijunsko potraživanje tuženoga, koji je ovom presudom dobio zakonsku osnovu da pred sudom zatraži naknadu za izgubljenu dobit, koja se jedino može realizirati na štetu građana Vukovara - navode iz Živog zida dodajući da kako do današnjeg dana nisu primijetili da su pokrenute ikakve mjere po pitanju odgovornosti koje bi rasvijetlile razloge zbog kojih je politički kadrovirana uprava, sastavljena od podobnih ali nesposobnih članova tada vladajuće stranke u Vukovaru SDP-a, te su podnijeli kaznenu prijavu.

- Krajnje je vrijeme da se prekine neodrživa praksa u kojoj državni i gradski čelnici svojom amaterskom i stranački obojenom logikom, donose odluke koje u konačnici cjelokupnom društvu nanose ogromnu štetu, dok se u isto vrijeme običnim ljudima uskraćuju osnovna ljudska prava na vodu, struju, grijanje,stanovanje, zbog beznačajno malih novčanih potraživanja koje građani duguju, gradskim ili državnim tvrtkama - zaključuje Josić.