Izbornik
Naslovnica Županije
Radovi na uklanjanju posljedica visokog vodostaja

Život uz rijeku vratio se u normalu, zbrajaju se štete od poplave

ZA SUDJELOVANJE u obrani od poplava župan Ivan Anušić zahvalio je operativnim službama, Hrvatskim vodama, gradovima i općinama, kao i udrugama i samim građanima
1/2
Foto: OBŽ
Na sastanku su članovi županijskog Stožera civilne zaštite analizirali provedene aktivnosti, a razmatralo se i potencijalne "slabije točke" obrane od poplava, kako bi u nekim budućim nepogodama bili spremniji

Vodostaj rijeke Drave na području Osječko-baranjske županije već krajem prošlog tjedna pao je više od dva metra od ove godine rekordnih 418 cm. Time su prestale i potencijalne opasnosti od izlijevanja vode i poplava, a odmah su počeli radovi na uklanjanju posljedica visokog vodostaja.

Očišćeno šetalište
Tako se, među ostalim, obavljalo ispiranje i čišćenje šetališta na lijevoj obali Drave u Osijeku, saniranje površina u rukavcima gdje su uginule životinje. Na nasipima koji su dodatno ojačavani uklanjale su se vreće s pijeskom, ali ne u potpunosti jer je odlučeno da se do daljnjeg zadrže boks-barijere koje štite vikend-naselje Karašica. Po redovitoj proceduri počelo je i utvrđivanje šteta koje su nastale na poljoprivrednim površinama na području općina Viljevo i Podravska Moslavina.

Život uz rijeku vratio se u normalu, a burni događaji u proteklom razdoblju visokog vodostaja bili su i tema sastanka članova Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Analiziralo se sve provedene aktivnosti pa, iako je zaključeno da je sustav civilne zaštite i njegove operativne snage djelovao gotovo savršeno, razmatralo se i potencijalne "slabije točke" obrane od poplava, kako bi u nekim budućim nepogodama bili još spremniji. Uz načelnika Stožera Matu Lukića, na sastanku su bili predstavnici Područnog ureda CZ-a Osijek, Ravnateljstva CZ-a, Policijske uprave osječko-baranjske, Vatrogasne zajednice OBŽ-a, HGSS-a, Hrvatskih voda, Grada Osijeka i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a.
Svim operativnim službama, Hrvatskim vodama, gradovima i općinama, kao i udrugama i samim građanima koji su sudjelovali u obrani od poplava, posebno je zahvalio župan Ivan Anušić.

– Na sjednici smo opozvali odluku kojom smo početkom kolovoza sve operativne snage civilne zaštite u svim općinama i gradovima na području Osječko-baranjske županije stavili u stanje pripravnosti obrane od poplava. Razmatrali smo provedene aktivnosti, a osobito aktivnosti otkad je vodeni val došao na područje naše županije, krizne situacije koje su se pojavljivale te detektirali probleme i na koji način ih u budućnosti možemo popraviti. Nakon ove zaista izvanredne i opasne situacije želim prvo zahvaliti ljudima iz Hrvatskih voda koji su sada, kao i prethodnih godina, učinili puno velikih aktivnosti, zahvaljujući kojima nismo imali većih problema pri obrani od poplave. I sada su danonoćno bili na terenu te nam davali upute gdje i kako trebamo intervenirati. Stoga, još jednom hvala svim službama koje su bile stalno na terenu i uz koordinaciju Hrvatskih voda napravile su sjajan posao – rekao je načelnik Stožera i zamjenik župana Mato Lukić.

Objekti na krivim mjestima
Isto tako je zahvalio Područnom uredu CZ-a Osijek, Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, Vatrogasnoj zajednici OBŽ-a i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, HGSS-u, Gradu Osijeku i ostalim općinama i gradovima u slivu Drave, udrugama i građanima koji su pomogli te medijima na objektivnom izvještavanju. Osim toga, ponovno je apelirao na građane da ne podižu objekte na područjima koja nisu predviđena za obranu od poplava.

Temelji dvorca datiraju iz 1811. godine što dovoljno govori o značaju obnove ove građevine Pročelje već mami poglede Radovi na Velikom dvorcu Pejačević privode se kraju Naši izleti ciljano su osmišljeni kako bi dodatno na terenu djeca isprobala u stvarnom životu sve što u vrtiću nauče, kazala je ravnateljica DV "Pčelica" Čazma, Martina Kovač Od prošle godine nose srebrni status Naši mališani odvajaju otpad, ne bacaju hranu, recikliraju U AKTUALNOM upisnom roku Graditeljska škola Čakovec došla je do 600 učenika, što je sjajan rezultat, uz najavu dobrih jesenskih upisa Velik interes za tehnička i graditeljska zanimanja u Međimurju Tehnička škola Čakovec na 249 mjesta zaprimila je 1290 prijava