Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Antonio Vučetić, prvi Viranin koji se kandidira za župana Zadarske županije

Znamo kako ljudima osigurati uvjete za posao i stvaranje obitelji

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Vučetić: Danas Općina Vir ima najbolju pronatalitetnu politiku u Republici Hrvatskoj

Antonio Vučetić je 36-godišnji magistar politologije i virski privatni poduzetnik kojega je šira javnost upoznala za vrijeme krize uzrokovane koronavirusom, kada je kao šef virskog stožera Civilne zaštite preuzeo punu odgovornost i operativno vodio Općinu Vir u najkritičnijim trenucima. U kratkom vremenu Općina Vir i virski stožer osigurali su stanovništvu otoka punu i trenutnu zaštitu; od medicinskih rukavica, zaštitnih maski i dezinficijensa do dostave hrane pred kućna vrata. Vučetić je rukovodio lokalnom komunalnom službom integriravši je u Civilnu zaštitu, a uspio je intervenirati i dobiti liječnika na otoku, čime je, podsjetimo, mnogima u tom trenutku pao kamen sa srca.

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović: 'Na Viru smo uspjeli bez podrške županijskih i državnih vlasti'

– Tada smo preuzeli odgovornost i brzo reagirali kao odgovorne osobe. Optimalno smo iskoristili uigrani općinski sustav kako bismo našim građanima olakšali tešku situaciju. S druge strane, osigurali smo i da se veliki infrastrukturni projekti na Viru nesmetano odvijaju. Rekao bih kako smo istodobno zbrinuli građane Vira onoliko koliko je to bilo u našoj moći, dok smo s druge strane podržavali nesmetani nastavak radova na virskoj infrastrukturi, jer ona za nas također predstavlja život – kaže Vučetić koji kao nositelj Nezavisne liste za virsko Općinsko vijeće i nezavisni kandidat za župana uz potporu HNS-a, HSLS-a i DSU-a, ulazi u političku borbu.

Ako je suditi po prvim anketama uoči izbora, oko 20 posto podrške koju je uživao tijekom travnja ozbiljan su politički kapital.

Želite li ovom kandidaturom za župana afirmirati virske teme na županijskoj razini i ojačati poziciju Vira u Zadarskoj županiji ili računate, barem s vremenom, na veći politički domet?

Virske teme, kako ih nazivate, samo su simbolika. Moj je zadatak predstavljati sve lokalne teme, odnosno teme koje sežu od kvartovske, odnosno mjesne politike, do politike općina, gradova i regionalne politike. Čvrstog sam stava, proizašlog iz prakse, da je nužna sustavna i fiskalna decentralizacija ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu. Zadrani najbolje znaju što treba gradu Zadru. Ne treba nama netko iz Zagreba ili Splita ukazivati na to što je Zadru potrebno ili da netko u Zadru govori kako da se upravlja općinama i gradovima u Zadarskoj županiji.

PREDSTAVLJENI KANDIDATI Vučetić i Skelin autentični su predstavnici Zadarske županije

Možemo li zaključiti da vaša kandidatura predstavlja pravu afirmaciju treće političke opcije u Zadarskoj županiji?

Implicitno da, jer smo se afirmirali kao treća politička opcija. Međutim točnije je da mi predstavljamo političku opciju koju, slobodno mogu reći, prešutno podržavaju svi politički akteri koji imaju praktičnog iskustva u djelovanju lokalne i područne samouprave. Odgovorno tvrdim da ne postoji predsjednik mjesnog odbora, načelnik i gradonačelnik koji nije imao administrativnih poteškoća, formalno-pravnih kočnica i upravljačkih blokada prilikom realizacije bilo kojeg projekta na operativnoj razini svoga djelovanja. Da pojednostavim – naša politička opcija, kako god je etiketirali, predstavlja interes razvoja i poboljšanje kvalitete života naših građana, a on je moguć upravo političkim stavom. Na otoku Viru uspostavljena je pronatalitetna politika; za prvo dijete roditelji dobivaju od lokalne samouprave 12.000 kuna za opremu. To je politički stav! Zadarska županija za prvo dijete roditeljima daje 1000 kuna, što je također politički stav. Koju pronatalitetnu politiku od ova dva primjera žele naši građani? E, to je politička opcija.

Vi ste istodobno nositelj Nezavisne liste za Vir. Kako dolazite iz političkog okruženja načelnika Kristijana Kapovića, predstavlja li vaša lista nastavak puta zacrtanog još prije 15 – 20 godina?

Kontinuitet politika je izuzetno važan za razvoj društva, pogotovo kad je riječ o dugoročnim ciljevima razvoja i strateškom pozicioniranju prilikom njihove realizacije. Vir je najbolji primjer za to. Transformacija Vira nije bila lagan posao. Dapače, kad je počela cijela priča okupljena oko političkih ideja Kristijana Kapovića, Vir se našao na kraju tranzicijskog razdoblja u državi. Tada smo se još učili demokraciji. Bilo je potrebno graditi sustav iz početka, odnosno stvarati i stvoriti preduvjete razvoja. Danas je to puno lakše. Prvo, moram priznati da danas na Viru imamo uigrani sustav koji stoji na raspolaganju građanima. Danas je Vir po broju noćenja turistički lider u Hrvatskoj. Danas Općina Vir ima najbolju pronatalitetnu politiku u Republici Hrvatskoj i ono što mene osobito raduje i što smatram najvećom pobjedom našeg rada, to je demografska slika otoka. Vir iz dana u dan raste, na Vir se ljudi doseljavaju i Vir je pun djece. To je naša najveća pobjeda.

Za rješavanje problema najvažnija je fiskalna decentralizacija

– Za rješavanje mnogobrojnih problema na razini jedinica lokalne samouprave potrebna je decentralizacija na više razina. Najvažnija je fiskalna decentralizacija, a ona se mora provesti na nacionalnoj i zakonodavnoj razini. Potrebno je osvijestiti potrebu decentralizacije sredstava i napokon omogućiti našim sredinama ubrzani razvoj. Sve primjere imamo u praksi, prije svega mislim na skandinavske zemlje.

Danska, Švedska i Finska ostvarile su najveći stupanj decentralizacije, jer 65 posto ukupnih prihoda države ostaje na razini lokalne zajednice. To je ono čemu bi naše društvo trebalo težiti. Postoje neke mogućnosti i u postojećem zakonodavnom okviru. Zadarska županija tako ima mogućnost povjeriti određeni dio poslova općinama i gradovima. Osnovno školstvo, na primjer, trebalo bi se spustiti na razinu upravljanja općina, potom primarna zdravstvena skrb, izdavanje građevinskih dozvola, promet i prometna infrastruktura, ili upravljanje lukama lokalne važnosti. Na vlastitom primjeru mogu odgovorno tvrditi da bi sve navedene poslove kvalitetnije i bolje obavljale općine nego Zadarska županija.