Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan pokrenuo je proceduru preimenovanja splitskog aerodroma

Zračna luka Split nosit će ime svetoga Jeronima Dalmatinca

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Sveti Jeronim i davanje njegova imena zračnoj luci nadilazi političke nesuglasice i stranačka prepucavanja

Zračna luka Split nosit će ime svetoga Jeronima Dalmatinca. Simbolično, na Veliki četvrtak održan je prvi sastanak na tu temu. 
U zgradi Splitsko-dalmatinske županije na poziv župana Blaženka Bobana sastali su se gradonačelnici Splita, Kaštela i Trogira Andro Krstulović Opara, Denis Ivanović i Ante Bilić te direktor Zračne luke Split Lukša Novak i predsjednik Nadzornog odbora Josip Maković. Jednodušno su podržali županovu inicijativu.

PODRŠKA HUMANITARCIMA Župan obišao pučke kuhinje Merhameta i Caritasa te im uručio ugovore o sufinanciranju

Započeli proces

– Kao što sam obećao, okupio sam sve dionike i ovim sastankom započeo je proces preimenovanja Zračne luke Split u Zračna luka “Sveti Jeronim Dalmatinac”. Naša zračna luka nosit će ime najpoznatijeg Dalmatinca u povijesti, svetog Jeronima, koji je zaštitnik Dalmacije te ujedno i zaštitnik naše Splitsko-dalmatinske županije. Prvi susret posjetitelja koji dolaze zračnim prometom u našu domovinu je zračna luka i zato je važno Zračnoj luci Split, preko koje u Dalmaciju dolaze milijuni turista, dati ime koje će biti naše, domaće, dalmatinsko, ali i svjetski prepoznatljivo. Nemojmo zaboraviti, sveti Jeronim čovjek je koji spada u sto najvažnijih ljudi koji su zadužili čovječanstvo – izjavio je župan Boban, na čiju inicijativu je prije tri godine sveti Jere, čije ime nose brojni Dalmatinci, postao nebeski patron Splitsko-dalmatinske županije.


Zaključeno je da će župan Boban utemeljiti savjet za preimenovanje Zračne luke Split u Zračnu luku sv. Jeronima Dalmatinca, u koje će biti pozvani stručnjaci iz Crkve i druge ugledne javne osobe: akademici, novinari  i stručnjaci za brendiranje, kako bi u javnoj raspravi prikupili što više argumenata s kojima će upoznati nadležno Ministarstvo i Vladu RH o važnosti imenovanja zračne luke imenom sv. Jeronima Dalmatinca, znamenitoga svećenika, crkvenoga naučitelja i jednoga od četiri crkvena oca Zapadne crkve.
Prošle godine kršćanski je svijet obilježio 1600 godina od smrti svetoga Jeronima, čuvenog po izreci “Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac”, a Splitsko-dalmatinska županija bila je predvodnica obilježavanja te obljetnice u Hrvatskoj.

Odjel za hemodijalizu sisačke bolnice sada je u novom prostoru U novi središnji paviljon preselio se prvi bolnički odjel

U njezinoj nakladi tiskane su dvije knjige: „Sv. Jeronim Dalmatinac – život i djelo“, autora Slobodana Prosperova Novaka, te “Svetom Jeronimu posvećeno”, kratki životopis svetog Jere u slici s kratkim opisima, pronađen u samostanu sv. Franje u Šibeniku u inkunabuli nepoznatog autora iz Ferrare izrađenoj 1497.

– Jeronimov mentalitet, nepoštivanje autoriteta, tvrdoglavost, plemenitost, karizmatičnost, jer čitamo i o tomu da je bio čovjek široka srca, znao je nagovoriti brojne bogate Rimljane da prodaju sve što imaju i pođu s njim pomagati jeruzalemskoj sirotinji, toliko nam je blizak. Nije li to prava slika Dalmatinca? Nažalost, Jeronim nije dugo bio prepoznat u civilnom društvu. Zato smo uz ove dvije knjige dali izraditi i kip sv. Jeronima, rad našega kipara Vene Jerkovića, koji ćemo, kada nam epidemiološke prilike to dopuste, pokloniti i postaviti u crkvi Marijina usnuća u Izraelu – rekao je Boban.

Brendiranje županije

Župan ne krije svoje divljenje prema svetom Jeronimu, koji je po karakteru, tvrdoglavosti, ali i plemenitosti bio pravi Dalmatinac, kako se i sam nazivao.
Zato ga i veseli što su se svi politički čimbenici uključeni u ovaj projekt složili bez obzira na svoja stranačka opredjeljenja.


PLETERNICA U obnovljenoj školi ušteda energije 82%

– Sveti Jeronim i davanje njegova imena našoj zračnoj luci nadilazi dnevnopolitičke nesuglasice i stranačka prepucavanja. Sretan sam što nas je sveti Jere sve zajedno okupio za istim stolom i što smo se bez poteškoća usuglasili kako se naša zračna luka treba nazvati imenom velikana koji je preveo Bibliju na latinski jezik i zadužio cijelo čovječanstvo. Ovo nije tema koja ima ikakve veze s izborima, već još jedan korak u brendiranju Dalmacije i Splitsko-dalmatinske županije – zaključio je Boban.

Zaštitnik Dalmacije, teologa, prevoditelja, učitelja i studenata

Sv. Jere rodio se oko 347. god. u mjestu Stridonu, za koje nije točno otkriveno gdje se nalazi, vjerojatno na granici između nekadašnjih rimskih provincija Dalmacije i Panonije. Bio je vrhunski intelektualac, teolog, prvi prevoditelj Biblije s hebrejskog na latinski, širitelj glagoljice. Papinski hrvatski zavod u Rimu nosi ime svetog Jeronima. Zaštitnik je Dalmacije, teologa, prevoditelja, knjižničara, učitelja i studenata.