Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Vukovaru i Vinkovcima obilježili Mjesec hrvatske knjige

Župan Dekanić: I čitanje oblikuje djecu tijekom odrastanja

Foto: Branimir Bradarić
Župan je pozvao i roditelje da više čitaju djeci, odnosno s djecom

Župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić, u pratnji gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, s najmlađima u Vinkovcima i Vukovaru obilježio je Mjesec hrvatske knjige. Tom je prigodom posjetio vinkovačku OŠ „Ivan Mažuranić„ gdje je učenicima trećih razreda pročitao ulomak iz knjige „Vlak u snijegu“ hrvatskog autora Mate Lovraka koju je, ističe, i sam rado 
čitao kada je bio dijete.

– Svi smo čitali tu knjigu i gledali film. Ona razvija maštu, ali i pokazuje što nam život nosi i kakve poruke šalje, jer život nije idealan. Čitajući knjigu djeca stječu spoznaje o svijetu u kojem žive i kakav on jest. Smatram da djeca trebaju gledati slikovnice i knjige, te ih čitati od najranije dobi. Na to ih trebaju potaknuti i roditelji jer će ih, između ostalog, i čitanje oblikovati tijekom odrastanja 
– rekao je Dekanić.

Zajednička pjesma

Dodao je da je poanta da se djeca više drže knjige, a manje mobitela. Nakon čitanja, djeca i župan su zajedno i zapjevali antologijsku pjesmu iz filma „Vlak u snijegu“ – pod nazivom „Kad se male ruke slože“, a župan im je uručio prigodne paketiće u kojima su se skrivale knjige za djecu, poznata djela hrvatskih autora.

Djeca su županu pročitala ulomak iz knjige „Dnevnik Pauline P.“, a u njihovoj se školi taj dan održalo natjecanje u čitanju.

– Obožavam čitati knjige, a najdraža mi je “Maša i putovanje” – rekao je učenik Josip Srpak.

Župan Dekanić u Vukovaru je posjetio Dječji vrtić Vukovar 1. gdje je mališanima pročitao priču „Veseli dimnjačar“ autora Zlatka Tomičića.

Čeka novi poziv

– Dok dijete čita knjigu, zamišlja likove, situacije i događaje, to mu pobuđuje maštu. Sve to djeci ne pružaju ni mobiteli ni kompjutorske igrice. Pozivam i roditelje da više vremena posvete čitanju svojim najmlađima, ali i čitanju sa svojim najmlađima – rekao je Dekanić.

Mališani su županu otpjevali himnu vrtića i poklonili mu ručno izrađenu knjigu svojih priča. Župan je obećao da čeka njihov poziv da ponovno sjedne na „čarobni kauč“ i s njima podijeli neku novu priču ili bajku.