Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
još jedan mandat

Župan Dobroslavić izabran za predsjednika Jadransko-jonske euroregije

Nikola Dobroslavić
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Kohezijska politika mora biti temeljna EU politika, mora biti dostupna svima i jednostavnija u provedbi, to je čvrsto stajalište Odbora regija, rekao je Dobroslavić

Župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić, izabran je na drugi dvogodišnji mandat kao predsjednik Jadransko-jonske euroregije, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija.

Novac, brojanje Otvoreni proračun Osam županija dalo na uvid planove proračuna za 2018. godinu

Osim izbora upravnih tijela, na izbornoj su skupštini Udruge u Termoliju usvojena programska i financijska izvješća, te su dogovorene buduće aktivnosti i inicijative. Skupština je prihvatila i zahtjeve za članstvo Unsko-Sanske i Hercegbosanske županije iz BiH, općine Budva iz Crne Gore, te regije Calabria iz Italije. Time Udrugu sada čine ukupno 33 članice iz lokalne i regionalne samouprave Italije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Na skupštini je usvojena i inicijativa o formiranju mreže AI-NURECC, u kojoj će Jadransko-jonska euroregija surađivati s najznačajnijim institucijama makroregije u cilju realizacije zajedničkih projekata regija i gradova. Održan je i okrugli stol na temu“Politika kohezije nakon 2020. godine na prostoru Jadransko-jonske regije”.

Župan Dobroslavić naglasio je kako se u EU rasprave trenutno vode o temama Brexita, ali i budućnosti EU. Naglasio je da se vode i rasprave kakva će ona biti nakon 2020. godine, ali i kakva će biti njezina kohezijska politika te je li i na koji način poželjno proširenje unije.

"Kohezijska politika mora biti temeljna EU politika, mora biti dostupna svima i jednostavnija u provedbi. To je čvrsto stajalište Odbora regija. Bez nje nema ujednačavanja razvoja svih dijelova EU, a mi u Jadransko-jonskoj regiji kao jedan od najvećih problema držimo nepovezanost. Trebaju nam bolje trajektne veze, jadransko-jonska autocesta, brza željeznica i avionske veze. Bez kohezijske politike nema tih investicija", istaknuo je Dobroslavić.

Župan Goran Pauk u Poljskoj Hrvatska zajednica županija Širenje suradnje, veća transparentnost i novi projekti u zemlji i regiji