Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Ministar uprave na sastanku sa županom

Župan Dobroslavić pozdravio decentralizaciju i povjeravanje poslova ‘bliže građanima’

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Ministar uprave rekao je da će se županijama povjeriti oko 200 različitih poslova, a za ovu reformu trebalo je donijeti novi Zakon o sustavu državne uprave te izmijeniti 66 različitih propisa

Ministar uprave Ivan Malenica sa suradnicima u dubrovačkoj palači Ranjina održao je sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem te predstojnikom Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Baldom Pušićem na temu preuzimanja poslova Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od 1. siječnja 2020. godine.

Kolijevka vrhunskog sporta Županov raspored pun je susreta sa šampionima

Na sastanku je bila i državna tajnica Josipa Rimac te zamjenik župana Joško Cebalo kao i drugi suradnici ministarstva, Županije i Ureda državne uprave DNŽ-a.

Trebaju izmijeniti akte

Na sastanku se raspravljalo o usklađivanju ustroja Županija s povjerenim poslovima Ureda državne uprave, Sporazumu o preuzimanju povjerenih poslova i službenika i namještenika, planiranju sredstava za financiranje povjerenih poslova u proračunima za 2020. godinu, definiranju hodograma aktivnosti oko tehničkih prilagodbi povjerenih poslova i ostalih pitanja vezanih za povjeravanje tih poslova.

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je da će se županijama povjeriti oko 200 različitih poslova te da je za ovu reformu trebalo donijeti novi Zakon o sustavu državne uprave te izmijeniti 66 različitih propisa.

Predstavljena brošura Mljet – mistična oaza Promocijom uređenih pješačkih staza na otoku do dulje turističke sezone

– U idućem razdoblju od županije se očekuje da izmijeni svoje opće akte, da uklopi te poslove u svoje unutarnje ustrojstvo te da prihvati državne službenike koji će od 1. siječnja postati zaposlenici Županije. Za ovu mjeru u državnom proračunu osigurano je 350 milijuna kuna. Građani će ovu reformu osjetiti najviše po tome što više neće morati obilaziti dva različita tijela da obave neke poslove, nego ostvariti svoja prava na jednom mjestu. Županija će moći koristiti i e-pristojbu te putem POS-ovih uređaja naplaćivati i pristojbe i naknade koje su se naplaćivale kroz određene druge oblike. Nastojimo osigurati što učinkovitiju javnu upravu i nastavljamo raditi u tom pravcu – rekao je ministar Malenica.

Nudit će se otpremnine

Župan Dobroslavić istaknuo je da je sastanak bio koristan te da Županija veoma cijeni ovakvu decentralizaciju i povjeravanje poslova ‘bliže građanima’.

terapijska podrška Pokreće se projekt Centra za ranu intervenciju na području doline Neretve

– Razgovarali smo o onome što nas očekuje, važno nam je da se riješi stabilno financiranje i da što više ujednačimo standard zaposlenika Ureda državne uprave koji je trenutačno nešto niži od standarda zaposlenika u Županiji. Vjerujem da ćemo postići suglasnost, mi taj posao želimo preuzeti. Ministarstvo uprave dobro je pripremilo sve zakonske pretpostavke i početkom 2020. imat ćemo sve odgovarajuće odluke – rekao je župan.

Istaknuo je i kako će zaposlenicima UDU koji su pred mirovinom biti ponuđene otpremnine te kako će Županija ići u izmjenu svog ustrojstva i integriranje poslova u postojeće upravne odjele, dok će opće poslove i matične urede ostaviti u posebnom upravnom odjelu.

Ministar uprave posjetio Brodsko-posavsku županiju Prenošenjem poslova s državne uprave na županije usluge će biti dostupnije