Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Predviđeno je uređenje stare škole kako bismo stekli uvjete za rad u jednoj smjeni i bili uz bolnicu – istaknuo je ravnatelj Davor Vidaković

Župan Longin u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića

Posjet medicinskoj školi
Foto: Zadarska županija
Predviđeno je uređenje stare škole kako bismo stekli uvjete za rad u jednoj smjeni i bili uz bolnicu – istaknuo je ravnatelj Davor Vidaković

Na početku nove školske godine zadarski župan Božidar Longin, u pratnji resornog pročelnika Ivana Šimunića, posjetio je Medicinsku školu Ante Kuzmanića u Zadru koja je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva. U Zadarskoj županiji nalaze se tako dva regionalna centra strukovnog obrazovanja,uz Strukovnu školu "Vice Vlatkovića", za područje Karlovačke, Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Zadarske županije.

Na sastanku je naglašeno kako je za dolazak gostiju, uz dobar marketing, bitno i to da se oni osjećaju sigurno u našoj zemlji Ministar turizma na radnom sastanku u Turističko-informativnom centru u Zadru Cappelli: Prihodi od turizma 10 posto veći nego lani - bit će 12 milijardi kuna

Centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja. Glavne aktivnosti Medicinske škole kao RCK bit će unaprjeđenje programa rada, jačanje kapaciteta nastavnika kroz edukaciju, razvoj strukovnih programa usavršavanja i cjeloživotnog učenja sukladno potrebama gospodarstva i tržišta rada, razvoj učenja temeljenog na radu, suradnja obrazovnih ustanova s gospodarskim subjektima, promocija strukovnih zanimanja, sudjelovanje u provedbi projekata vezanih uz poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i njegove prilagodbe gospodarskim potrebama. To će pratiti izgradnja i obnova infrastrukture te nabava opreme za podizanje kvalitete rada.

Župan Božidar Longin rekao je kako je iznimno sretan što je resorno ministarstvo prepoznalo potencijal Zadarske županije imenovanjem ove škole Centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva. To je priznanje i našim strukovnim školama i važan doprinos ulaganju u ljudske kapacitete i školovanju kvalitetnog kadra.

- Moja prva godina mandata protkana je najviše sa zdravstvom i napravili smo ogroman iskorak po tom pitanju. Držim da je ova škola sastavni dio tog lanca, odnosno početak, i zato nam je itekako stalo da iz ove škole izlazi kvalitetan kadar. Mi ove godine useljavamo u našu Polikliniku, kad to završimo dobit ćemo cijelo zdravstvo na jednom mjestu što ima rijetko koji grad. Tu ćemo dobiti na kvaliteti, ali i otvoriti još mogućnosti Medicinskoj školi za dodatna usavršavanja, rekao je župan.

Zadarska Medicinska škola" ima sve programe u sektoru zdravstva, a otvara ih sukladno potrebama na tržištu rada te već 4. godinu provodi eksperimentalni program zdravstvene gimnazije. Interes za upis je tri puta veći nego što su kapaciteti škole za primanje učenika.

- Zadarska županija savršeno prati zadarsko školstvo i zahvaljujući toj činjenici smo i dosegli ovu razinu , pa tako imamo i dvije škole koje su centri izvrsnosti i pokrivaju prostor pet županija. Naravno da to otvara nove perspektive, no skučeni smo s prostorom pa je u razvojnom planu predviđeno i uređenje stare škole kako bi stekli uvjete za rad u jednoj smjeni i kako bismo bili tik uz bolnicu kao "vježbovni" kompleks koji je primaran", rekao je ravnatelj Medicinske škole Davor Vidaković.

Centar za gospodarenje otpadom U sklopu projekta CGO Biljane Donje Počela izgradnja pretovarnih stanica