Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Obilježen Dan Osječko-baranjske županije, dodijeljena priznanja zaslužnim građanima

Župan: Oni su nositelji kvalitete, razvoja i vrhunskih dostignuća

Foto: Osječko-baranjska županija
Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, župan Anušić odao je počast poginulim braniteljima

Tog 2. lipnja 1997. godine, u Belom Manastiru su se na okupu našli predstavnici političkog života svih dijelova cjelovite Osječko-baranjske županije, prvi put od osnivanja županija 1993., u završnoj fazi procesa mirne reintegracije. Svjedočili su tome predsjednik RH, izaslanstva Vlade RH i Hrvatskog sabora te predstavnici UNTAES-a i drugih međunarodnih organizacija.

"Proizvodi hrvatskog seljaka" Obiteljska poljoprivredna gospodarstva jamče za podrijetlo svojih proizvoda

U spomen na taj događaj, Osječko-baranjska županija 2. lipnja je proslavila svoj Dan.

Od gospodarstva do sporta

Tradicionalnim paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na platou Kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi u Osijeku, župan Ivan Anušić, u pratnji svojih zamjenika Mate Lukića i Josipa Miletića te predstavnika Hrvatske vojske, Policijske uprave Osječko-baranjske i braniteljskih udruga, odao je počast poginulim hrvatskim braniteljima.

– Odali smo počast svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu zahvaljujući kojima imamo svoju državu, a ovom prilikom prisjetili smo se i svih djelatnika Županije koji nisu više s nama, ali njihov rad i djelovanje ostavili su trag u razvoju čitave županije – kazao je župan Anušić.

Svečani program obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije nastavljen je dodjelom nagrada i javnih priznanja zaslužnim građanima i subjektima za iznimna postignuća na području gospodarstva, kulture, prosvjete, tjelesne kulture i sporta te tehničke kulture. Kako je istaknuo župan Anušić, "to su ljudi koji su nositelji kvalitete, razvoja i vrhunskih dostignuća zahvaljujući kojima je zajamčen daljnji napredak Osječko-baranjske županije".

potpisani ugovori Objekt će se obnavljati, a proširenjem vrtića bit će mjesta za svu djecu

Za iznimna postignuća u području gospodarskih djelatnosti ostvarena primjenom uspješne organizacije rada i poslovanja te uspješnom primjenom znanosti i suvremenih dostignuća u praksi, čija je posljedica povećanje kvalitete proizvodnje u složenom poslovnom okruženju, nagradu je zaslužila Saponia d.d., a preuzela ju je predsjednica uprave Dajana Mrčela.

– Ovom prilikom zahvaljujem i svim djelatnicima Saponije na velikom trudu, marljivom radu i istinskoj želji da pokažemo kako možemo biti izvrsna kompanija. Vjerujem da ćemo i ove godine ostvariti zapažene rezultate na ponos našeg Grada i Županije – rekla je Mrčela.

Za zapažene uspjehe u stručnom i pedagoškom djelovanju u osposobljavanju sportaša i sportskih organizacija nagradu je dobio Stjepan Krznarić, istaknuti član i trener reprezentacije u disciplinama kajaka i kanua.

– Osvojena nagrada za mene je samo izazov u daljnjem djelovanju, ali i priznanje za 48 godina predanog rada u sportu i tjelesnoj kulturi. Ponosan sam na brojne ostvarene uspjehe i kvalitetne sportske suradnje, a vjerujem da ću još puno dati hrvatskom sportu – kazao je Krznarić.

PARK PRIRODE KOPAČKI RIT Otvoreno putničko pristanište Sakadaš

Za izvedena umjetnička ostvarenja koja predstavljaju značajan doprinos razvitku kulture nagradu je zaslužila Daniela Taslidžić Herman, ravnateljica Gradskog kazališta Beli Manastir koja predanim radom u posljednjih 15 godina doprinosi kulturnom životu Baranje.

Volja, trud i znanje

– Kada smo osnovali Gradsko kazalište Beli Manastir 2006. godine želja nam je bila da jednoga dana on preraste u profesionalnu ustanovu, zbog čega radimo na njegovoj preregistraciji. Početak je bio jako težak, ali volja, trud i znanje su polučili rezultat te je osvojena nagrada Osječko-baranjske županije zapravo nagrada svim kazališnim djelatnicima u Belom Manastiru – poručila je Taslidžić Herman i najavila puno novih projekata i u budućnosti.

Zapažene rezultate u stručno-pedagoškom radu ostvarila je mr. sc. Maja Kassa koja je dobitnica priznanja u području prosvjete. Inače, ova učiteljica geografije u Osnovnoj školi Vijenac u Osijeku autorica je projekta Biosigurnost i biozaštita, jedinstvenog pristupa poučavanju sadržaja biosigurnosti i biozaštite kakav nema niti jedna zemlja u Europi. Nagradu i priznanje Osječko-baranjske županije u području tehničke kulture zaslužio je profesor Elektrotehničke i prometne škole iz Osijeka Mirko Mesić koji već više od 25 godina svoje učenike poučava kreativnom razmišljanju u stvaranju novih proizvoda.