Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Obilježena 25. obljetnica osnutka KBC-a Split

Županija bolnici donirala tri vozila vrijedna pola milijuna kuna

Bolnici su donirana dva nova dostavna vozila Citroën Berlingo furgon i jedno sanitetsko vozilo Citroën Jumper furgon
1/4
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Imamo 3700 zaposlenika, ali nije bitan samo broj, već i njihova kvaliteta, a imamo 130 kolega docenata i profesora i još 48 doktora znanosti, rekao je ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović

Ključeve triju specijaliziranih vozila splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban uručio je ravnatelju splitske bolnice dr. Juliju Meštroviću čime je uveličana proslava Dana KBC-a Split, koji se obilježio prvi put nakon službene registracije prije 25 godina, kada su se u jednu ustanovu spojile bolnice na Firulama i Križinama i splitske toplice. Županija je bolnici donirala dva nova dostavna vozila Citroën Berlingo furgon i jedno sanitetsko vozilo Citroën Jumper furgon, vrijedne oko 500.000 kuna.

KBC Split KBC SPLIT U bolnicu na Firulama uvodi se plin, a zgrada Plućnog odjela ide u energetsku obnovu

Suradnja jako bitna

– Vrlo često govorim da je KBC Split državna ustanova, ali na području Splitsko-dalmatinske županije najvažnija je ustanova za pacijente koji gravitiraju ovdje, a njih je na godišnjoj razini oko milijun. Tijekom turističke sezone taj se broj povećava i na milijun i pol. Uvijek govorim, iako je državna ustanova, zar ona ne služi građanima naše županije? Zbog toga smo odlučili u godini kad je ravnatelj bolnice odlučio prvi put početi slaviti dan KBC-a Split donirati im jedno sanitetsko vozilo i dva dostavna vozila, ono što im je u ovom trenutku najvažnije. Naša suradnja s KBC-om je izuzetno dobra. Mi smo u 2018. godini, kako kroz projekt objedinjenog hitnog bolničkog prijma, tako i kroz neke druge aktivnosti: nabavu uređaja za dijagnostiku, laboratorijske uređaje i sve ono što je nužno izdvojili smo gotovo 2,5 milijuna kn. To me uistinu veseli i ubuduće ćemo tako nastaviti, neovisno o nekim ljudima koji pitaju zašto to ide iz sredstava županije – rekao je Boban.

katamaran Dogovor Od zračne luke do Splita od svibnja i katamaranom

– Ova će vozila koristiti vozačima koji prevoze pacijente i materijal između bolnica, ali i u samoj bolnici. To uvijek treba raditi brzo. Ova donacija nam puno znači, osigurava sigurnost i efikasnost našeg rada – rekao je dr. Meštrović zahvaljujući županiji na donaciji.

– Mi odlično surađujemo. Županija nam pomaže u svim našim aktivnostima, primjerice objedinjeni hitni bolnički prijam koji ćemo graditi, nadam se u što skorije vrijeme, planiramo kako će biti izravno fizički i funkcionalno povezani s ustanovom za hitnu medicinsku pomoć. Iako su to dvije ustanove od kojih jedna pripada državi, druga županiji, njihov rad ne može se odvojiti. I na tom primjeru vidimo kako moramo surađivati, zajednički raditi, jer drugačije ne možemo – poručio je Julije Meštrović.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Raspisano 65 specijalizacija

KBC Split najveća je bolnička ustanova ne samo u južnoj Hrvatskoj već od Trsta do Patrasa u Grčkoj i na sjeveru do Zagreba.

– Imamo 3700 zaposlenika, ali nije bitan samo broj, već i njihova kvaliteta, a imamo 130 kolega docenata i profesora i još 48 doktora znanosti. To je i silan znanstveni potencijal koji može biti pokretač razvoja grada Splita i županije. Imamo velike planove, poput Centra za akutnu medicinu, Istraživačkog centra i drugih sadržaja – rekao je Meštrović.

Nova oprema ubrzat će pripremu uzoraka za analizu i dijagnostiku Nova laboratorijska oprema stiže u KBC Split

Napomenuo je kako je u prošloj godini dovršeno niz važnih projekata, među kojima je dogradnja i uređenje klinike za onkologiju i radioterapiju, otvaranje bolničke podružnice u Zagvozdu, za koju je rekao da izvanredno radi, a dovršen je i prostor Zavoda za traumatologiju i ortopediju.

– Ministarstvo zdravstva snažno podupire i želi napredak KBC-a Split. Raspisano je 65 specijalizacija, kao nikad dosad u povijesti – rekao je Meštrović. 

Kozjak Dalmatinska zagora najbolja destinacija ruralnog turizma, župan Boban kaže: ‘Tunel kroz Kozjak turistima će otkriti kaštelansku zagoru’