Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Novih 12 studenata dobivat će stipendije Virovitičko-podravske županije

Županija će u 2020. za stipendije izdvajati 191.200 kn više nego ove godine, studentima 800 kn

Foto: Kristijan Toplak
Županijske stipendije trenutačno primaju ukupno 43 studenta, za što je u proračunu za 2020. predviđeno 551.200 kuna

Novih 12 stipendista potpisalo je sa županom Igorom Androvićem ugovor o stipendijama koje daje Virovitičko-podravska županija u iznosu od 800 kuna u periodu od 12 mjeseci.

Potpisana 23 nova ugovora za stipendiranje učenika i studenata Učenicima po 400, a studentima po 700 kuna mjesečno tijekom deset mjeseci

U posljednjih 17 godina županijsku stipendiju dobila su ukupno 304 studenta. Trenutačno stipendiju prima 31 student, a uz novih 12 bit će ih ukupno 43. Za njihove je stipendije u županijskom proračunu za 2020. godinu izdvojeno 551.200 kuna, što je 191.200 kuna više nego u godini na izmaku.

Županija kao potpora

– Pokazujemo i ovako koliko nam je obrazovanje važno. Županijske stipendije isplaćuju se tijekom cijele godine, ne deset, već svih 12 mjeseci. Smatram da je to kvalitetnije rješenje za socijalni status studenta jer znamo koliko im je svaka kuna važna. Studenti koji su danas potpisali ugovore o stipendijama, već sutra, čim završe fakultet, mogu naći posao na tržištu rada u Virovitičko-podravskoj županiji. Nadam se da će oni sve svoje obaveze izvršiti, znači da završe fakultet u roku kako bismo ih mi pratili tijekom cijelog školovanja i, naravno, da se nakon završetka obrazovanja vrate u županiju i ovdje nađu posao, gdje ćemo im mi kao Županija i dalje biti potpora – istaknuo je župan Igor Andrović.

Suradnja Županije i HŽ-a Studentima jeftinija karta za vlak i u 2020. godini

Na ovogodišnji javni natječaj za dodjelu stipendije zaprimljeno je 47 zahtjeva, a njih 12 zadovoljilo je uvjete. Od toga devetero studenata su prva, a ostalih troje viša godina studija. Inače, osim stipendija studentima, Virovitičko-podravska županija izdvaja i po 500 kuna za 39 srednjoškolca koji pohađaju programe iz deficitarnih zanimanja.

– Studiram stomatologiju u Zagrebu, prva sam godina. Ova stipendija će mi puno pomoći. Nešto će otići na prehranu, nešto na stanovanje, a nešto i na sportsku opremu jer se aktivno bavim sportom. Kada završim fakultet, namjeravam se vratiti – kazala je Paula Rakijašić iz Pitomače.

Ugovore sa stipendistima prošlog je tjedna u sjedištu Istarske županije u Puli potpisao zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin STIPENDIJE Budući liječnici primat će 2200 kuna mjesečno i raditi na području Istre

Olakšat će im život

Lovro Frajhaut iz Slatine student je prve godine Medicinskog fakulteta u Osijeku.

– Podstanar sam u Osijeku, i ova stipendija će ublažiti troškove i omogućiti lakši studentski život – rekao je on.