Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
STIPENDIJE

Budući liječnici primat će 2200 kuna mjesečno i raditi na području Istre

Ugovore sa stipendistima prošlog je tjedna u sjedištu Istarske županije u Puli potpisao zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin
1/2
Foto: Istarska županija
Istarska županija prvi put dodijelila 20 stipendija za deficitarna zanimanja u zdravstvu

Istarska županija je ove godine po prvi put objavila natječaj za dodjelu stipendija studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji za akademsku godinu 2019./20. i to za deficitarna zanimanja/studije: doktor medicine i prvostupnik medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

Rekordan proračun Županije za 2020. godinu, iznosi 1,56 milijardi kuna Gradit će se distribucijski centar za voće i povrće, gimnazija...

Potpisani ugovori

Dodijeljeno je 20 stipendija, a ugovore sa stipendistima prošlog je tjedna, u sjedištu Istarske županije u Puli potpisao zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin. Župan je, tom prigodom, čestitao svim studentima naglasivši kako vjeruje da će im županijska stipendija pomoći u pokrivanju troškova školovanja. Većina studenata, kako je župan doznao u razgovoru, pohađa Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, u trajanju od šest godina.

– Kao što znate, u Puli gradimo novu Opću bolnicu koja će biti opremljena najsuvremenijom opremom te će, vjerujem, biti jedna od najboljih bolnica u ovom dijelu Mediterana. Nadam se da ćete vi kao mladi entuzijasti, pri završetku školovanja, izabrati raditi upravo u našoj bolnici ili nekoj drugoj županijskoj zdravstvenoj ustanovi – poručio je župan Radin dodajući kako uskoro počinje i gradnja nove Medicinske škole u Puli.

Početna konferencija projekta u Babinoj Gredi Započinje istraživanje i eksploatacija geotermalnih izvora

Na natječaj za dodjelu stipendija koji je bio raspisan početkom studenog pristigle su 34 prijave redovitih studenata. Stipendija iznosi 2200 kuna mjesečno, a isplaćuje se deset mjeseci, od 1. listopada do 31. srpnja. Stipendija će se studentima odobravati do kraja studija dok će stipendisti u statusu apsolventa stipendiju moći primati maksimalno deset mjeseci te to pravo koristiti samo za jednu akademsku godinu; pri dovršetku obrazovanja na preddiplomskom ili pri dovršetku obrazovanja na diplomskom studiju.

Foto: Istarska županija

Županija na temelju odredbi Pravilnika dodjeljuje stipendije studentima medicinskih fakulteta s područja Istarske županije, odnosno onima koji imaju prebivalište u nekom od istarskih gradova ili općina najmanje zadnjih pet godina, a koji su tijekom dosadašnjeg školovanja bili uspješni i ostvarivali visoke rezultate. Cilj je dodatno ih stimulirati, što će nakon što ga uspješno okončaju i steknu diplomu pridonijeti osiguravanju prijeko potrebnih ljudskih resursa u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Istarska županija. Stipendisti koji uspješno okončaju studij dužni su u roku od 30 dana, pisanim putem o tome izvijestiti županijski Upravni odjel za sport, obrazovanje i tehničku kulturu. Obavijest potom ide i zdravstvenim ustanovama koje su iskazale potrebu za deficitarnim kadrovima i koje imaju obavezu u roku od 30 dana pokrenuti postupak zapošljavanja.

VELIKI RADOVI Uređuje se plaža i magistralni cjevovod na plaži Kadin

Obaveza stipendista

Prema ugovoru o stipendiranju, stipendisti će imati obavezu raditi u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Županija najmanje onoliko vremena koliko su primali stipendiju, njihova obaveza po završetku studija je i šest mjeseci od završetka studija javljati se na sve natječaje koje te zdravstvene ustanove raspišu i za radna mjesta za koja ispunjavaju uvjete.

Ako stipendist kao kandidat u provedenim postupcima zapošljavanja zdravstvenih ustanova ne bude odabran u roku od šest mjeseci od dana diplomiranja, odnosno magistriranja ili u zdravstvenim ustanovama više ne postoji deficitarnost njegove struke, župan će donijeti odluku kojom ga se oslobađa odraditi vremenski rok u kojem je primao stipendiju. Natječaj za dodjelu stipendija redovitim studentima Istarske županije za akademsku godinu 2019./20. bit će raspisan u siječnju 2020. godine, dok se u veljači planira objava i natječaj o stipendiranju redovitih studenata slabijeg imovnog stanja.