Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Bespovratne potpore

Županija i ove godine pomaže tradicijskim i umjetničkim obrtima

1/2
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Poticaje u iznosu do 10.000 kuna primio je ukupno 31 obrtnik s područja Sisačko-moslavačke županije. Među njima su zidari, stolari, krojači, licitari, zlatari, postolari...

U sklopu projekta „Tradicijski i umjetnički obrti 2020.“ u Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije održana je svečana dodjela ugovora za 31 obrtnika s područja županije koji su ostvarili županijsku potporu do 10.000 kuna po obrtu.

Novo ruho Prvo veće ulaganje u sisački Dom zdravlja nakon pedesetak godina

Ovo je samo jedna mjera od onih koje Županija provodi, kako bi stvorila što povoljnije okruženje za razvoj malog gospodarstva i turizma na svom području. U to je lani iz proračuna usmjereno 13,3 milijuna kuna.

Konkretno, cilj je ovog projekta očuvanje opstojnosti te poticanje razvoja tradicijskih i umjetničkih obrta.

– Ove godine napravili smo natječaj u dva kruga. Na prvi natječaj koji je bio objavljen prije korone pristiglo je 28 zahtjeva za naše tradicijske i umjetničke obrte, u drugom krugu bilo je 11 zahtjeva, dakle ukupno 38. Odobreno ih je 31. Vjerujem da će vam ova bespovratna sredstva biti itekako dobrodošla pomoć da nastavite raditi. Nadam se da sada već svi normalno radite kako biste mogli i normalno živjeti. Kad je nastupila korona, mi u Županiji promišljali smo kako pomoći gospodarstvu pa smo odmah išli u rebalans proračuna. Predvidjeli smo dodatnih milijun i pol kuna za određene mjere u gospodarstvu, milijun kuna direktno za gospodarstvo, a 500.000 kuna za turizam – istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podsjetivši i na druge mjere pomoći, kao što su subvencija kamata za poduzetničke kredite, potpora od 10.000 kuna za zapošljavanje pojedinog radnika, kapitalne pomoći za nove investicije i drugo.

Proslavljen Dan Sisačko-moslavačke županije Nagradu za životno djelo dobio Nikola Perković, za projekte u županiji oko tri milijarde kuna

– Nadam se da će ova sredstva namijenjena nabavi opreme ili alata potrebnog za rad, uređenju radionica ili sufinanciranju troškova poslovanja obrtnici što bolje iskoristiti – dodao je župan poručivši da će Županija nastojati pomoći i iduće godine, a sve s ciljem doprinosa očuvanju i razvoju tradicijskih obrta koji baštine posebne zanatske vještine i umijeće oslanjajući se na obrasce tradicijske kulture te umjetničkih obrta koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednosti.

Ugovore o poticajima preuzeli su tako zidari, proizvođači suvenira, stolari, frizeri, dimnjačari, krojači, staklari, umjetnički bravari, licitari, postolari, zlatari, grafičari...

– Obrtnici koji se bave tradicijskim i umjetničkim obrtom najranjivija su skupina obrtnika pa su im ove potpore iznimno važne i korisne. I u proteklim mjesecima ove nesnosne krize koja nas je zamalo „bacila na koljena“ uvidjeli smo da bez obrtnika i obrtništva nema života. To su najranjivije, ali u određenim trenucima i najžilavije skupine gospodarstva. Možemo slobodno reći da su ove svojevrsne financijske nagrade otišle u prave ruke i za pravu svrhu – kazao je predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger.

Dodijeljeno 20 bespovratnih potpora Za razvoj turističke ponude 400.000 kuna