Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
sisačko-moslavačka županija

Županija je osigurala više od 86 milijuna eura za obnovu

Obnovljen Dom zdravlja Sisak
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Sisačko-moslavačka županija i dalje nastavlja najveći dio proračunskih sredstava usmjeravati na obnovu nakon potresa i projekte revitalizacije

Sisačko-moslavačka županija nastavlja i dalje najveći dio proračunskih sredstava usmjeravati na obnovu nakon potresa i projekte revitalizacije koji će omogućiti društveni, gospodarski i demografski razvoj cijelog područja županije, rekao je župan Ivan Celjak na sjednici Županijske skupštine govoreći o protekle tri godine njegova mandata.

– Već treću godinu Županija se nije kreditno zaduživala. U tom razdoblju povukli smo i najveći iznos europskih sredstava za projekte obnove i revitalizacije, čime je rasterećen županijski proračun i stanovnici županije. Iz Fonda solidarnosti EU Županija je osigurala više od 86 milijuna eura za obnovu objekata javne namjene i cestovne infrastrukture nakon potresa – dodao je župan napomenuvši kako je Sisačko-moslavačka županija do sada završila 20 projekata cjelovite obnove, a do kraja godine očekuje se završetak obnove, izgradnje i potpuno novog uređenja još 15 objekata koje će koristiti nekoliko desetaka tisuća stanovnika županije, pa i šire.

Obnova objekata

Osim projekata cjelovite obnove, realizirano je i 40 projekata nekonstruktivne obnove i drugih aktivnosti vezanih za obnovu.

– Obnovljeni su brojni objekti u području zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi, odnosno 20 je obnovljenih ili novoizgrađenih školskih objekata, 4 doma za starije osobe, 8 zgrada Doma zdravlja SMŽ-a, velika zgrada nove interne OB "Dr. Ivo Pedišić" Sisak te zgrade kirurgije i oftalmologije, zgrada Kulturno-povijesnog centra SMŽ-a, 6 objekata Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot Popovača, Vila Zelengaj u Topuskom, zgrade Zavoda za javno zdravstvo SMŽ-a i Zavoda za hitnu medicinu SMŽ-a, 3 županijska naselja sa 166 stambenih jedinica – nabrojio je Ivan Celjak. Sisačko-moslavačka županija, rečeno je, jedina je iz Fonda solidarnosti EU nabavila i medicinsku opremu u vrijednosti 7,8 milijuna eura, čime je svojim stanovnicima osigurala najbolje uvjete za zdravstvenu skrb, dijagnostiku i liječenje. Nova oprema nabavljena je i za druge konstrukcijski i cjelovito obnovljene objekte u području obrazovanja i socijalne skrbi.

Milijuni za Topusko

Na sjednici su istaknuti i neki drugi projekti kakvo ovo područje nikad nije imalo, poput najvećeg županijskog projekta u području lječilišnog turizma u Topuskom. Projekt "Topusko na izvoru zdravlja - lječilišni i wellness turizam na održiv način", čija je ukupna vrijednost 27,5 milijuna eura, ima cilj povećati kvalitetu i atraktivnost destinacije Topusko obnovom hotelskog kompleksa i uvođenjem novih wellness i sportsko-rekreacijskih sadržaja. Za projekt su odobrena bespovratna sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu 17,2 milijuna eura.

storyeditor/2024-07-05/smz_b_slager_karate.jpeg Na državnom prvenstvu osvojili tri naslova prvaka Prijem za uspješne članice i članove Karate kluba Tigar storyeditor/2024-07-05/smz_b_slager_defibrilatori.jpeg Uređaji koji spašavaju živote Nabavljeni defibrilatori za školske sportske dvorane Kutinski projekti Dan grada Kutine – Petrovo – slavlje kutinsko Županijski projekti pomažu razvoju kutinskog područja