Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U projekt razvoja infrastrukture uključeni su Grad Bjelovar i osam okolnih općina

Županija nositelj projekta uvođenja širokopojasnog brzog interneta za polovinu stanovništva

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Cilj projekta vrijednog 68,268.375 kuna je da se tamo gdje širokopojasne mreže nisu prisutne postave otvorene mreže elektroničkih komunikacija

Grad Bjelovar te osam okolnih Općina iščekuju uspješan završetak projekta razvoja infrastrukture koji provodi Bjelovarsko-bilogorska županija. Projekt je temeljen na Sporazumu o suradnji na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima nema dostatnog komercijalnog interesa za ulaganja u tu vrstu infrastrukture.

Projekt ‘Za zdravlje BBŽ-a’ vrijedan 11,5 milijuna kuna Pola milijuna ulaganja u dva nova ginekološka UZV-a i opremu u Bjelovaru

U tom partnerskom odnosu BBŽ je na sebe preuzeo vođenje i financiranje navedenog projekta koji je ključan za konkurentnost gospodarstva, ali i podizanje standarda građana, a tiče se i konkurentnosti Europe u odnosu na druge dijelove svijeta.

Pripremili dokumentaciju

Treba istaknuti kako je Županija pripremila potrebnu dokumentaciju te da je projekt spreman za dugoočekivani Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku predodabira koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, s krajnjim ciljem prijave na fondove EU. Cilj projekta čija vrijednost iznosi 68,268.375 kuna je da se na područjima gdje one nisu prisutne postave otvorene širokopojasne mreže elektroničkih komunikacija, koje će povezati sva naselja te sve zainteresirane korisnike sa širokopojasnim temeljnim mrežama. Također, projektom se želi postići da širokopojasne mreže budu dostupne pod jednakim uvjetima svim operaterima i pružateljima usluga. BBŽ, Grad Bjelovar te osam općina koje sudjeluju  u projektu trebaju se odlučiti za jedan od tri modela investicijskog ciklusa.

Godišnja konferencija savjeta mladih 'Potrebno je unaprijediti kulturnu scenu i provođenje slobodnog vremena'

Prema modelu A privatni operater odgovoran je za projektiranje, gradnju i operativni rad, u modelu B za to su zadužena tijela javne vlasti dok  model C odnosno javno-privatno partnerstvo nije prihvatljiv. Nakon što se odabere jedan od modela investicijskog ciklusa, uslijedit će Sporazum o suradnji jedinica lokalne i regionalne samouprave koji mora uključivati sve jedinice lokalne samouprave na čijem će se području projekt provoditi.

– Ono što želimo je ne samo standard i konkurentnost gospodarstva Bjelovarsko-bilogorske županije i našeg obrtništva, nego nam je želja omogućiti da internet bude dostupan na svakom mjestu u našoj županiji. Uvjeti natječaja zahtijevaju da donesemo neke odluke o načinu pristupanja. Možda i najvažnija odluka je koji investicijski model ćemo odabrati. Županija je preuzela vođenje ovog projekta u želji da svi zajedno, posebice u onom dijelu koji pokriva gotovo polovinu županijskog stanovništva, dobijemo tu beneficiju – istaknuo je župan Bajs.

Radovi su vrijedni 14 milijuna kuna Obnavlja se i dograđuje škola u Velikom Trojstvu Osnovnoškolci će dobiti pet učionica i dva kabineta, a za 52 najmlađih sagradit će se novi vrtić

Među prvima u zemlji

Jedan je to u nizu europskih projekata koje županija provodi u suradnji sa svojim gradovima i općinama čime će se omogućiti brža internetska veza za polovinu stanovništva naše županije, a na taj bi način BBŽ bio među prvim županijama u RH s pogodnostima širokopojasnog interneta.

Nova Glazbena škola u Bjelovaru Župan Bajs potpisao ugovor za izradu projektne dokumentacije Bjelovar dobiva novu zgradu glazbene škole, moderno zdanje na 2400 kvadrata