Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Peta godina dodjela

Županija odobrila oko sto milijuna kuna za potpore u poljoprivredi

Župan Božidar Longin
Foto: Zadarska županija
Odobreno je 99 zahtjeva, a maksimalni iznos koji jedan prijavitelj može ostvariti je 40.000 kuna ako se prijavi na više mjera

Temeljem Odluke o odobrenju potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2018., koju je na prijedlog Povjerenstva za odobravanje potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja potpisao zadarski župan Božidar Longin, odobreno je 99 zahtjeva do maksimalnog iznosa raspoloživog u proračunu za navedenu aktivnost, odnosno 926.862,20 kuna. Zadarska županija petu godinu putem javnog poziva dodjeljuje potpore iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja. Maksimalni iznos koji jedan prijavitelj može ostvariti je 40.000 kn, ako se prijavi na više mjera.

zadarska županija novi Zakon o upravljanju državnom imovinom Zapuštena državna imovina vraća se u vlasništvo županija

– Potencijal naše poljoprivrede iznimno je velik, a Zadarska županija posljednjih nekoliko godina potporama za ruralni razvoj ulaže značajna sredstva u podizanje kvalitete postojećih i otvaranje novih seoskih gospodarstava. Uz to, smeđom signalizacijom cesta vina, ulja i sira pokrili smo gotovo sve subjekte koji imaju uvjete za prihvat gostiju za degustaciju i prodaju svojih proizvoda. Veliku pozornost posvetili smo i razvoju mreže sustava navodnjavanja, sve s ciljem da Zadarska županija ostvari maksimalni poljoprivredni potencijal – poručio je župan Longin.

Od odobrenih 99 zahtjeva, dva se odnose na Mjeru 1 “Potpora uređenja i poboljšanja kvalitete poljoprivrednog zemljišta” , sedam na Mjeru 2 “Potpora za pripremu projektne dokumentacije za izgradnju ili rekonstrukciju objekata za proizvodnju i dokumentacije za nacionalne i međunarodne fondove” , 77 ih se odnosi na Mjeru 3 “Potpora razvoju konkurentne poljoprivredne proizvodnje”, osam na Mjeru 8 “Potpora za certificiranje i marketinšku pripremu proizvoda”, dok se pet zahtjeva odnosi na Mjeru 9 “Potpora za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za preradu i prodaju vlastitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu”.

Zadarski župan Božidar Longin Sedma sjednica Skupštine Zadarske županije Narodni muzej i Kazalište lutaka ostvarili profit

– Ovakve potpore iznimno su značajne, pogotovo za nas male proizvođače. Uz pomoć ovih sredstava nastojimo ulagati u dodatni razvoj proizvodnje, a bez potpora institucija sve bi to išlo znatno sporije. Mi smo tijekom posljednjih nekoliko godina uložili značajna sredstva u opremu. Time se podiže razina kvalitete naših proizvoda, ali je to ujedno vjetar u leđa promociji naših proizvoda, kao i poljoprivrednih potencijala Zadarske županije – rekao nam je Mario Fiolić iz tvrtke Tantum, koja proizvodi sve popularnija vina i likere. Posebno je značajno istaknuti da se među 99 odobrenih zahtjeva za potporu našlo čak 54 nova korisnika koji do sada nisu koristili ovaj vid potpora Zadarske županije.

– Trenutačno je odobreno 99 zahtjeva, a nastojat ćemo taj broj povećati, kao što smo to činili i prethodnih godina, sukladno sredstvima iz rebalansa proračuna. Iz godine u godinu interes za potporama je sve veći, što nam daje za pravo reći da su dobro prihvaćene od strane malih poljoprivrednih gospodarstava kojima su upravo i namijenjene. Značajno je za istaknuti da je pri tome bonus od 20 posto koristilo 27 mladih poljoprivrednika, 6 ekoloških proizvođača te 12 poljoprivrednih gospodarstava s otoka – istaknuo je pročelnik odjela za poljoprivredu Daniel Segarić.

kanader Župan i ravnatelj DUZS-a o sigurnosnoj pripremi za sezonu Pamtimo lanjske požare, ovu sezonu moramo biti spremni