Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Projekt “Ekomuzej Žumberak”

Županija uključena u projekt kojim se promoviraju ljepote Žumberka

Foto: Zagrebačka županija
Cilj je očuvati i zaštititi kulturno-prirodne resurse Žumberka i promovirati njihove vrijednosti, a za provedbu projekta Turističke zajednice Zagrebačke županije odobreno je 104.660 eura

“Ekomuzej Žumberak” naziv je projekta s kojim je Turistička zajednica Zagrebačke županije uključena u dva milijuna eura vrijedan projekt prekogranične suradnje “Promocija prirodne i kulturne baštine kroz razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima – ProNaCul“.

Javni poziv Za razvoj turističke infrastrukture 1,5 milijuna kuna

“More zelenila”

Cilj je očuvati i zaštititi kulturno-prirodne resurse Žumberka i promovirati njihove vrijednosti, a za provedbu projekta Turističke zajednice Zagrebačke županije odobreno je 104.660 eura.

– Zahvaljujući EU financiranju, u ovome iznimno vrijednom turističkom projektu radit ćemo komunikacijske i promotivne aktivnosti za destinaciju Žumberak, kako bi njezine vrijednosti približili potencijalnim turistima. Za Turističku zajednicu Zagrebačke županije on iznimno puno znači, daje nam zamašnjak za rad u idućem razdoblju. Kao što je poznato, turizam je dominantno uslužna djelatnost i često se o njemu govori kao “industriji doživljaja”, što pred nas, turističke djelatnike, stavlja brojne izazove – kazala je Ivana Alilović, direktorica TZ-a Zagrebačke županije. Svojevrsni uvod u početak provedbe ovoga projekta je i promotivni turistički film “Discover Žumberak”, autorice Ashley Colburn. U ovom se dvominutnom filmu nastoje prikazati ljepote i zanimljivosti Žumberka.

dan zagrebačke županije Županija druga u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i po zaposlenosti

– Važno je da turisti koji dolaze u Zagreb vide i njegovu okolicu. Žumberak je “more zelenila”! Snimajući ovaj film, uživali smo u prekrasnoj prirodi, hrani, vožnji električnim biciklima, u crkvama, pogledu... Posebno je to mjesto – komentirala je Ashley Colburn.

Na konferenciji za novinare naglašeno je da Žumberak, kao očuvani mozaik tradicionalnog krajobraza, s bogatstvom flore i faune, geološkim posebnostima i vrijednim arheološkim nalazištima može privući brojne turiste.

A njih je na području županije, prema podacima sustava eVisitor, svake godine sve više. U prvih šest mjeseci ove godine županija bilježi 54.838 turističkih dolazaka, što je 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Za 12 posto porastao je i broj turističkih noćenja. Od ukupnog broja noćenja njih 63.505 ostvarili su stranci, a domaći gosti 25.960. Najviše dolazaka, iza domaćih gostiju, ostvarili su gosti iz azijskih zemalja. Nakon njih slijede gosti iz Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine te SAD-a. Najposjećeniji gradovi su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja.

– Prsten smo oko grada Zagreba koji bilježi osjetan dolazak stranih gostiju, stoga nam je cilj da dio tih gostiju zainteresiramo za posjet Zagrebačkoj županiji, ali i da se u njoj zadrže – kazala je zamjenica župana Nadica Žužak.

Ključeve novih vozila djelatnicima je uručio župan Stjepan Kožić Županijske ceste nabavile četiri nova radna stroja

“Možemo biti zadovoljni”

Ostvarenim turističkim rezultatima u prvoj polovici godine, dodala je, Županija može biti zadovoljna.

– S obzirom na to da smo kontinentalna županija, razvijamo specifične grane turizma, sa željom da to ne bude sezonski, nego cjelogodišnji turizam. Vjerski, šoping ili zdravstveni turizam znatno utječu i na prihode poduzetnika i poljoprivrednika. Podizanjem razine smještajnih kapaciteta, kao i samih turističkih sadržaja, vjerujem da ćemo potaknuti goste da se u županiji zadrže koji dan dulje – kazala je zamjenica Žužak.

financije Sve županijske ustanove poslovale pozitivno, Dom zdravlja morao u dug Degustacija Zlatni vinari predstavili svoje kapljice u Zagrebu